Spoken Word

Ansökan stängd

 Vi drar igång inspirationen och de konkreta verktygen för både nybörjarskrivare med scenskräck som proffspoeter. Ett kul och kreativt sammanhang att få utmana sig själv i, oavsett tidigare erfarenhet.

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Kostnader: Från 4965:- (inkl. kost och logi)

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 12 jul 2021 - 16 jul 2021

Kontakt:
Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10
E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se


Fler kurser inom: Skriva , Poesi , Teater , Övriga teaterkurser

Spoken Word (även kallat scenpoesi, estradpoesi eller poetry slam när det ska tävlas) är en konstform som innehåller poesiskrivande, redigerande, repeterande, framträdande, kroppsspråk, röstanvändning och publikkontakt. Under kursen kommer vi gå igenom verktyg för varje fas i spoken word processen, testa olika skrivar- och framträdarformer, utmana oss själva och tillåta oss att misslyckas på kreativa och lärorika sätt.

Genom övningar ledda av kursledare Agnes Török svarar vi gemensamt på frågor kring skrivande och framträdande:
Hur skriver man egentligen text som är tänkt att framföras inför publik, där rösten, kroppen, scenen och publiken finns med i skrivandet?
Hur hanterar man scenskräck? Skrivarkramp? Självkritik?
Hur håller man mikrofonen? Memorerar text? Hanterar om man tappar bort sig? 
Och hur får man med poesiskrivande och framträdande en publik att skratta, gråta, bli kära eller säga 'WOW'? 

Med andra ord - vad gör en riktigt bra text riktigt bra och ett fantastiskt framträdande fantastiskt - och hur kan just du göra det på ditt eget sätt?

Fokus under kursen ligger på ett trivsamt, trevligt och tillgängligt sätt lära oss konkreta verktyg för att säga det vi vill få sagt genom skrivande och framträdande - och hitta ett uttryckssätt som passar dig. Vi använder oss av etablerade spoken word poeters texter och skriver egna. Vi använder oss av verktyg från poesi, rap, teater och bygger något helt nytt.

Framför allt har vi kul, blir inspirerade och anpassar oss efter de förväntningar, egna mål och erfarenhetsnivåer som finns på plats. Du behöver inte ha skrivit poesi innan eller testat att framträda med egenskriven text inför publik. Under kursens gång kommer du få tid att testa, testa igen, lära dig av andra och dig själv utan krav på prestation och utan jämförande. Vi håller kursstorleken liten så att var och en får personlig positiv feedback och utrymme för frågor, funderingar och egen utveckling.

När veckan är slut kommer du ha minst tio nya texter, en ny vän eller två, och en hel verktygslåda av tips och tricks för att fortsätta skriva, framträda och berätta. Verktyg du sedan kan använda varje gång du ska skriva eller prata inför folk.

 

Kursledare: Agnes Török
Agnes Török är flerfaldigt prisbelönt poet, dubbel TED talare och spoken word pedagog. 

Agnes har jobbat med att hålla kurser och workshops i  skrivande och framträdande i sju års tid - på folkhögskolor, mellanstadier, universitet, bibliotek, arbetsplatser, festivaler och andra platser där människor samlas för att lära sig. 

När Agnes inte håller kurs turnerar hon internationellt med sina prisbelönta föreställningar, släpper diktsamlingar på brittiska spoken word förlaget Burning Eye Books och skapar med hjälp av sina fans poesifilmer som gör egna världsturnéer. Hon trivs bäst framför skrivboken, på scenen och som medhjälpare i andras kreativa utveckling. Din till exempel.

Läs mer om Agnes Török:
https://agnestorok.org/
https://www.patreon.com/AgnesTorokPoet 


Du behöver ta med egen skrivbok och penna eller dator om du föredrar det och dig själv. Resten finns på plats. Inklusive ett bibliotek av inspirerande spoken word poesi att lära oss av och gott om redskap för att skriva och framträda med eget. 

Du behöver inte ta med texter du redan skrivit om du inte har någon du är särskilt sugen på att ta med - vi skriver helt nytt under kursen och utgår inte ifrån att man behöver ha skrivit poesi förut eller ha med sig texter sen innan. 


Länk till kursen på skolans webbplats
https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/2021-spoken-word