Där yoga möter filosofi: att tänka utifrån ett liv i rörelse Fåtal platser kvar. Först till kvarn...

Sommar/helg/veckokurs Skurups folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Vad innebär det egentligen att tänka kring livet? Den här kursen utforskar liv och tanke utifrån mötet mellan två perspektiv: filosofi och yoga.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 4 jul 2022 - 8 jul 2022

Kostnader: Från 5115:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 558910

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhögskola.se

Kursen vänder sig till dig som vill fundera kring de stora livsfrågorna på djupet. Under en sommarvecka på Skurups folkhögskola hjälps vi åt att vrida och vända på de existentiella villkoren och tar hjälp av både filosofiska samtal och yoga: varje dag innehåller utöver reflektion och diskussion utifrån egna tankar och erfarenheter dessutom undersökande av rörelse genom yogaställningar, andningsövningar och meditation. Även andra rörelsetekniker, utflykter samt lärarledda fördjupningar som belyser filosofiska tankar från både de västerländska och de österländska idétraditionerna kommer komplettera utforskandet; tänkare som Buddha, Lao Zi, Platon, Patañjali, René Descartes, Søren Kirkegaard, Simone de Beauvoir, Simone Weil och Iris Murdoch kommer bidra med sina perspektiv på tänkandet och på livet.

 

Kursen är uppbyggd kring tre existentiella frågor: Vad är mening? Vad är sanning? och Vad är rätt? Eftersom varje fråga utforskas från två håll – dels genom samtal och dels genom rörelse – så undersöks förutom frågans innehåll även frågans form: Vad är en tanke? Vad är ett samtal? Kan kroppen veta saker och svara på frågor som tänkandet inte kommer åt? På vilket sätt hänger kropp och tanke ihop och hur skiljer dem sig åt?

 

Eftersom filosofi handlar om livet så har alla människor de förutsättningar som behövs för att börja filosofera och eftersom yoga alltid sker på ens egna villkor så är både nybörjaren och den erfarna yogin lika välkomna. Kursen kräver alltså inga förkunskaper utan bara en stor nyfikenhet samt en vilja att öppna upp för nya tanke- och rörelsemönster. 

När veckan är slut kommer vi att ha rört oss runt och funderat kring frågor utan enkla eller klara svar. Vi kommer med andra ord att med hjälp av både yoga och filosofi ha undersökt vad det faktiskt innebär att tänka kring de eviga frågorna utifrån den plats som alltid är i rörelse, nämligen, det levda livet.

Kursledare:
Malin Jörnvi har en kandidatexamen i teater från Tisch School of the Arts/New York University, masterexamen i estetik från Uppsala universitet, samt yogalärarutbildning från Raja Yoga Lund (Hatha vinyasa/Restorative yoga). För mer information och kontakt:

Läs mer om Malin: www.malinjornvi.com 

Erik Jansson Boström är doktor i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet och redaktör för essätidskriften Poros. Erik har även gått Biskops Arnö Författarskola. 

 

 

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/