Skurups folkhögskolas kocklinje riktar sig till dig som har stort intresse av hållbar matlagning och vill vara med och skapa ett modernt, kvalitativt kök. Hos oss lär du dig att skapa vällagade, näringsriktiga måltider som är lagade från grunden på de bästa råvarorna. Du får också kunskap om hur du tillagar goda måltider till gäster med särskilt anpassad kost. Vi arbetar utifrån en integrerad, trivsam, näringsriktig och god måltidsupplevelse. Utbildningen ger dig en grundläggande yrkesutbildning till kock där du kan söka jobb i restaurangkök, storkök och hotellkoncerner men även som matkreatör och konsult.
Kockyrket är ett kreativt yrke där du arbetar både praktiskt och teoretisk. Under utbildningen lär du dig göra medvetna val som påverkar hälsan, ekonomin och miljön positivt för både gästerna som äter maten men också för samhället i stort.
Utbildningen har ett nära samarbete med storkök inom privat, kommunal och regional regi som exempelvis företagskök, förskola, skola, äldreboende och sjukhus. Vi har också ett nära samarbete med restaurang- och hotellbranschen.
Under utbildningen gör ni APL (arbetsplatsförlagt lärande) vilket är en viktig del av utbildningen. Där har ni möjlighet att knyta kontakter med branschen, lära er mer om hantverket och få inblick i hur verksamheten fungerar. Efterfrågan på utbildade kockar inom storkök är hög, så efter avslutad utbildning har du stor möjlighet till arbete.
Genom att vi synliggör tidigare arbetslivserfarenhet, yrkesbakgrund samt övriga livserfarenheter och kompetenser stärks du som deltagare i möjligheten till inträde på arbetsmarknaden.
Undervisningen genomförs i linje med folkhögskolans metoder och folkbildningens idéer om kunskapsutveckling som genomsyrar utbildningen.
På Skurups folkhögskola arbetar vi aktivt för ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Vi uppmuntrar alla oavsett kön, funktion, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, religion och ålder att ansöka till oss!
Utbildningsmoment
- Hygienkunskap
- Livsmedelslagstiftning
- Mikroorganismers påverkan på livsmedel
- Säker livsmedelshantering
- Personlig hygien
- Egenkontroll - Livsmedels-näringskunskap
- Livsmedelskunskap
- Näringslära
- Näringsberäkningar
- Hållbarhet - miljö, hälsa, ekonomi
- Matlagningskemi
- Etik och miljö kopplat till livsmedel och råvaror
- Lagar och regler inom ämnet - Måltids- och branschkunskap
- Grundläggande kunskap om de offentliga kökens verksamheter och villkor samt lagar som styr
- Alkoholhantering – Lagar och regler
- Mat och dryck i kombination
- Arbetsmiljö – Ergonomi, säkerhet, fysisk och psykiska riskfaktorer
-Marknadsföring och presentation
-Matsalskunskap - Matlagning 1
- Kunskap i att organisera och planera olika matlagningsmoment
- Tillaga kreativa, hållbara och smakrika maträtter med modernt och traditionellt som ledord
- Hållbar ekonomi vid val av inköp av livsmedel, samt tillagning och förvaring av råvaror
- Vikten av samarbete och kommunikation i arbetet - Matlagning 2
- Fördjupning i matlagning 1
- Menyplanering och receptförståelse - Matlagning 3
- Fördjupning i matlagning 1 och 2
- Storköksekonomi – Kalkylering och ekonomisk hållbarhet
- Reflektion och utvärdering av processen och slutresultatet av arbetet - Matlagning 4
- Fördjupning i matlagning 1,2,3 - Specialkost och anpassade måltider
- Kunskap om tillagning av specialkost och anpassade måltider
- Immunologi och födoämnesintolerans
- Menyskrivning och planering för olika specialkoster
- Regler och lagar för området - APL – Arbetsplatsförlagt lärande