Fermentering – laga mat med jäst, mögel och bakterier Kursen fulltecknad! Vill du stå på reservlista? Kontakta oss.

Sommar/helg/veckokurs Skurups folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar, mån kl 12.00 - fre kl 15.00
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Fermentering är ett urgammalt sätt att konservera mat och skapa unika smaker och texturer med hjälp av goda mikroorganismer. Bröd, vin, mögelost och surkål är exempel på mat som framställs med hjälp av jäst, mögelsvampar och bakterier.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 27 jun 2022 - 1 jul 2022

Kostnader: Från 5115:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Under den här kursen går vi igenom olika fermenteringstekniker och du får lära dig hur du på ett säkert sätt kan fermentera livsmedel hemma i ditt eget kök. Kursen innehåller både teoretiska föreläsningar och praktiskt arbete med fermentering. Under veckan arbetar vi med olika råvaror; spannmål, baljväxter, drycker, mjölk och grönsaker och du kommer att få tillverka och provsmaka en mängd olika fermenterade livsmedel såsom kimchi, tempeh, dosa, ost och kombucha.

 

Ur kursinnehållet:

-  vad är fermentering?

-  olika fermenteringstekniker

-  starterkulturer och spontanfermentering

-  nödvändig utrustning

-  den mikrobiologiska processen

-  hur påverkas resultatet av olika parametrar?

-  hälsoaspekter kring fermenterade livsmedel

-  serveringstips

Du behöver ingen tidigare erfarenhet av fermentering för att delta i kursen.

Kursledare: Jenny "Surtanten" Neikell
Kursen leds av Jenny Neikell, föreläsare och författare till flera internationellt prisbelönta böcker om fermentering. Den senaste "Stora boken om fermentering" har givits ut av Norstedts förlag och används som kurslitteratur på flera utbildningar om mathantverk.  

År 2013 grundade Jenny företaget Surtantens syrade som tillverkade mjölksyrade grönsaker som såldes till butiker och restauranger. 2016 utnämndes Surtantens syrade till "Årets bästa matproducent" med motiveringen ”Kombinationen av traditionellt hantverk och känsla för tidens smaker har tagit vinnarens produkter från det egna köket ut till konsumenterna”.  

 

Jenny arbetar även som konsult inom produktutveckling, fermentering och konservering, och anlitas av både stora och små företag. Med över 25 års erfarenhet av fermentering är Jenny en efterfrågad och uppskattad föreläsare som väcker entusiasm och kan förklara det komplicerade på ett enkelt sätt. Jenny undervisar regelbundet vid olika läroverk, bl a Akademi Båstads "Kitchen Manager", och håller kurser såväl i Sverige som internationellt.

Läs mer om Jenny Neikell: https://www.surtantens.se/

Material
Materialkostnad tillkommer med 350kr. 

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/