Journalistlinjen

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymnasie eller motsvarande, inträdesprov vid testdag.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 5 jun 2024

Kostnader: För material m.m. utgår en kostnad. För mer information om denna besök skolans hemsida.

Kontakt: Ulf Svenning

Telefon: 0411-55 89 05

E-post:
ulf.svenning@skurupsfolkhogskola.se

Skurups folkhögskolas journalistlinje tillhör en av Sveriges främsta journalistutbildningar. Vi förbereder dig för ett yrkesliv inom såväl tidning som radio, TV och webb.

Vi gör det vi säger. Eller: JOURNALISTIK ÄR ETT HANTVERK

Skurups folkhögskolas journalistlinje är en av Sveriges främsta journalistutbildningar. Under ett intensivt år med heltidsstudier förbereder vi dig för ett yrkesliv inom såväl tidning som radio, TV, webb och produktionsbolag. Oavsett om du vill jobba hos kommersiella aktörer eller inom public service.

Journalistlinjen i Skurup sätter det praktiska framför det teoretiska. Vi strävar efter att arbeta med konkreta uppgifter så gott som varje dag. Du lär dig helt enkelt det journalistiska hantverket, både i skolan och under praktiken på åtta veckor som ligger på vårterminen.

Våra lärare kommer från branschens alla områden och kompletteras av gästföreläsare med specialistkunskaper.

Journalisterna som har gått i Skurup ska kunna berätta så att blodet sjunger och bidra med journalistik som gör vår komplexa samtid mer begriplig.
För att bli en bra journalist måste du drivas av nyfikenhet och av viljan att möta människor. Helt enkelt höja blicken.
Avgörande är lusten att hitta nyheter men också tilliten till dig själv: att du kan hitta historier och att du kan och vill publicera dig.

Utbildningsmoment:

• Journalistikens grunder

• Nyhetsvärdering

• Journalistikens lagar och regler

• Journalistik och webb

• Journalistik och sociala medier

• Journalistik och radio

• Journalistik och rörlig bild

• Praktik

• Slutarbete

Upplägg:

Under höstterminen lär du dig grunderna i det journalistiska hantverket och på våren arbetar du med lite större projekt. 

I ämnet skrivteknik får du lära dig skriva notiser, ingresser och refererande nyhetsartiklar. Du lär dig om nyhetsvärdering, källor och intervjuteknik. I ämnet media och samhälle talar vi om pressetik, om att granska media, om journalistens roll och om hur man bevakar till exempel kommunalpolitiken.

Undervisningen i radio innebär att du efter utbildningen ska kunna berätta din historia med ljud, oavsett om du gör ett kortare nyhetsinslag eller ett längre reportage. Med stöd av radioläraren arbetar du ute i verkligheten och i studio med egna nyhetssändningar.

Under hösten gör vi också vår webbtidning Skurupsposten. Under vissa av passen arbetar vi i halvklasser, ena gruppen är dagredaktion och den andra är kvällsredaktion. Då gör du allt, från att hitta nyheter till att fotografera och publicera. 

Genomgåendet för hela året är att vi diskuterar och samtalar om journalistik, den andra gör och den vi gör. Vem berättar vi om och varför? Varför syns vissa saker och inte andra? Hur kan detta förändras? Det är frågeställningar som vi tar upp.

Under läsåret träffar du flera gästföreläsare: det kan vara medieforskare, och specialister inom kriminal-, bild-och sportjournalistik. Vi bjuder också in representanter från facket, olika mediehus och frilansvärlden. 

Vårterminen ägnas till stor del åt teveundervisning, praktik och ett längre slutarbete. Du skriver också ett längre reportage under läsåret, på hösten eller våren.  

Testdag: 

Testdag kommer att hållas på plats i Skurup. Kallelse skickas till samtliga sökande efter att ansökningsperioden avslutats den 23 april.

Varmt välkommen att söka till oss!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.skurupsfolkhogskola.se/Utbildningar/Journalistlinjen

Jag vill bli en del av lokalsamhället och göra skillnad

Maryan Bouraleh gick en kvällskurs i lokaljournalistik på Kista folkhögskola. Kursen gav henne enkla verktyg att börja skriva, intervjua och förmedla berättelser.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/