Litterär gestaltning Fåtal platser kvar. Först till kvarn...!

Ansökan stängd
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, må 12.00-fre 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 24 jun 2024 - 28 jun 2024

Kostnader: från 5635:- (inkl kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 - 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Vad vill du berätta? Vad är ett litterärt språk? Utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna Alakoski och Mats Söderlund. Välkommen till en intensiv kurs i att skriva prosa och poesi.

Författarparet Susanna Alakoski och Mats Söderlund har givit skrivkurser i Sverige, utomlands och på universitet. Med denna kurs vänder de sig till dig som skrivit en del förut, eller gått skrivkurs tidigare. Som deltagare kommer du att bemötas individuellt utifrån ditt eget skrivande och den nivå du befinner dig på. 
Till kursen ska du ta med en valfri egen text (max 2-4 sidor) som du vill utveckla. Det går bra att arbeta med både prosa och poesi.
Kursveckan inleds med gemensam lunch, genomgång av kursen samt presentation av kursdeltagarna. Författarna kommer att tala om olika genrer, om skillnaden mellan biografi, dokumentärroman och roman. Vidare blir det föreläsningar om olika poesi- och prosaverktyg, textens rörelse, klang och rytm. Om metaforer och dialoger. Mycket tid ägnas åt det skönlitterära språket, alltså litterär gestaltning.

Vad får en text att fungera?

Hur göra en berättelse till litteratur?

Hur fördjupa gestaltningen?

Med utgångspunkt i egna texter och de begrepp och verktyg som kursen presenterar ges också utrymme för en mångfald lustfyllda och spännande skrivuppgifter och textverkstad.
Varje eftermiddag och kväll finns utrymme för skrivtid, läsning och frivilliga filmseminarium.   

 

Kursledare Susanna Alakoski och Mats Söderlund
Susanna Alakoski gjorde författardebut romanen Svinalängorna (Augustpriset 2006) som blev både pjäs och film. Sedan dess har Alakoski skrivit flera romaner och varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier, barnböcker och två dagboksessäer, Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015). Den sistnämnda sattes upp som pjäs på Stockholms Stadsteater. Alakoski utsågs 2021 till den första innehavaren av professuren i Moa Martinssons namn vid Linköpings universitet. Alakoski är aktuell med Dotterdottern, del tre i en historisk romansvit om fyra romaner som hanterar bl.a kvinno- och textilindustrihistoria. 

Mats Söderlund är poet och författare. Sedan debuten 1992 har han publicerat ett tjugotal böcker och erhållit ett flertal priser och stipendier för sina verk. Klimatfantasy-trilogin Ättlingarna (2018-2021) utspelar sig i norra Sverige och världen. Aktuell 2023 med både poesi och essäistik. Härlig är jorden, om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat är en kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse, och en plädering för allt det vi ännu inte förlorat. Diktsamlingen Eskatos, tystnaden tillhör inte oss är en poetisk sorgesång över en snart förlorad värld. Mats har också gett ut handboken Skriva Poesi.

Läs mer om Susanna Alakoski: susannaalakoski.se
Författarsida Facebook: https://www.facebook.com/susannaalakoski/

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/Kursutbud/2024-Litterär-gestaltning

Fler kurser inom: Skriva Prosa Manus Kåseri

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/