Allmän kurs på Holma Folkhögskola

Holma folkhögskola

Ansök nu

Är du intresserad av miljö och samhällsförändring? Är du inte helt klar med grundskola eller gymnasiet? Då kanske Holma folkhögskolas allmänna kurs skulle vara något för dig!

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: 15 november 2019

Lediga platser: Ja

Kostnader: 500 kr per termin. Dessa pengar täcker viss kurslitteratur och kursmaterial.

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 9 jan 2020

Plats för kursen: Fabriksgatan 2, Lund

Kontakt:
Jonas Wilson

administration@holmafolkhogskola.se

OBS!
Ansök senast 15 november 2019

Här får du praktiska och teoretiska kunskaper om omställning och världens tillstånd, samtidigt som du läser in de kärnämnen du saknar för att sen kunna söka vidare till högskola eller yrkeshögskola.

Undervisningen på Allmän kurs sker utifrån olika teman, exempelvis “Behov och begär”, “Makt och motstånd” eller “Vad är sanning?” Genom detta vill vi integrera kunskaper från olika ämnesområden och skapa en djupare förståelse för världen vi lever i. Efter avslutad kurs får du, utöver god insyn i skolans profilområden, behörighet i gymnasiekurserna Hi 1, Re 1, Sh 1, Nk 1, Sv 1,2,3 (eller Sva 1,2,3) Eng 5, 6 och Ma 1. Om vi har möjlighet kan vi också erbjuda särskilda behörigheter i vissa ämnen utöver dessa.

En dag i veckan sker undervisning med mer praktiska inslag. Vi har valt att kalla detta för praktisk omställning, där omställning handlar om en förändring till en värld som är hållbar för både människan och naturen. Detta kan handla om att lära sig ekologisk odling, ekologiskt byggande eller andra saker där du arbetar med kroppen eller händerna. Det krävs ingen förkunskap, men det är bra om du har ett intresse för detta då det är en stor och viktig del av kursen. Dessutom har vi tillval en halvdag i veckan, då du får välja mellan olika aktiviteter.

Utbildningen sker på gymnasienivå. Om du saknar enstaka betyg för att bli klar med grundskolan kan du ändå ansöka till oss så gör vi en individuell bedömning. Hur länge du behöver läsa för att avsluta dina gymnasiestudier beror på dina tidigare erfarenheter av studier och arbete. För att sedan kunna söka till högskola eller yrkeshögskola på folkhögskolekvot krävs ett omdöme. Folkhögskolor ger inte betyg i enskilda ämnen utan istället är omdömet en gemensam bedömning av din studieförmåga i alla ämnen. Omdömet ger dig rätt att söka i en egen kvotgrupp till högskola eller yrkeshögskola. För att få ett omdöme måste du läsa på folkhögskola under minst ett år.

Att läsa på folkhögskola ger dig möjlighet att få studiemedel från CSN i tre år för dig som inte är klar med gymnasiet och två år för dig som redan är klar. För att undersöka om du kan få studiemedel och hur länge, besök www.csn.se.

Ansökan:

Ansöker gör du genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan.

Om du saknar ett svenskt personnummer kan du skriva in ett nummer på följande sätt: ÅÅMMDD-XXXX.

Plats för kursen

Kursen går mestadels på Fabriksgatan 2, Lund. När vi har Praktisk omställning är vi dock på andra platser och oftast är det då på Holma Gård i Höör. OBS! Från och med hösten 2020 kommer även Allmän kurs att flyttas till Holma Gård.

Kurstider våren 2020

Kursen går på heltid och börjar torsdagen den 9 januari 2020.

Sportlov v. 8

Påsklov v. 16

Terminen slutar den 5 juni.

Ansök senast

15 november. Besked om antagning ges kort därefter.

Antagningskriterier

För att studera på folkhögskola behöver du vara minst 18 år. Du bör också kunna visa dokument som visar dina redan avklarade behörigheter och som styrker att du kan studera på gymnasienivå. I övrigt gör vi urval utifrån en bedömning om vilka som har bäst förutsättningar och motivation att tillgodogöra sig kursens innehåll.

Kostnader för kursdeltagaren

Skolan tar ut en avgift på 500 kr per termin. Detta täcker bland annat all kurslitteratur och studiebesök.

Kontaktpersoner

Jonas Wilson, biträdande rektor, administration@holmafolkhogskola.se eller tel 0730681262

Nadja Storsaeter, Kursansvarig. nadja.storsaeter@holmafolkhogskola.se

Florencia Fernandez, Kursansvarig. florencia.fernandez@holmafolkogskola.se