Krisberedskapsveckan på Holma Folkhögskola

Varje år arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, något som kallas för Krisberedskapsveckan. Det är en nationell kampanj med syfte att fler människor i Sverige ska vara förberedda vid en kris. Årets tema på kampanjveckan var mat, vilket går helt i linje med Holma Folkhögskolas arbete, där självhushållning och mat ständigt är i fokus. Vi uppmärksammade krisberedskapsveckan på skolan med en trerätters lunch på tema "modern krismat".

Krisberedskapsveckan inleddes på Holma Folkhögskola med att flera klasser tillsammans lagade en trerätters lunch. Gulaschsoppa till förrätt, tacos till huvudrätt och äppelpaj till efterätt. Inga rätter som för tankarna till kris direkt, men alla ingår i receptsamlingen "Modern krismat" som Hugo Malm har tagit fram till Svenska Lottakåren.

Hugo är lärare på kurserna Ställ Om och Allmän kurs permakultur. Han lyfter fram vikten av att laga "vanlig" mat vid kris. Att börja äta helt nya maträtter skapar otrygghet och osäkerhet. Tacos däremot känns tryggt för de flesta. Krismatspotentialen är att det funkar att äta både kallt och varmt, det behövs inte mycket vatten för att tillaga, flera ingredienser har lång hållbarhet och tillbehören kan varieras i det oändliga. Prova att ersätta sallad och grönsaker i nästa fredagstacos med perenna blad eller ätliga växter från naturen till exempel!   

Hugo Malm fick också hembesök av Sveriges Radio under krisberedskapsveckan. Han lyfte att kriget i Ukraina har ökat medvetenheten om hur sårbara vi är i Sverige om tillgången till mat, energi och konstgödsel minskar. Folkbildning om krisberedskap och självhushållning känns extra viktigt just nu!