Allmän kurs - svenska som andraspråk

Åsa folkhögskola


Ansök nu
Allmän kurs - svenska som andraspråk är för dig som inte har avslutat svenska som andraspråk på grundskolan.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år 1-5 terminer

Ansök senast: 11 november 2020

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Svenska motsvarande SFI C respektive SFI D.

Kostnader: Kostnader för läromedel, studiebesök och visst material är ca 750 kr/termin. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1000 kr/termin, i den avgiften ingår bl.a. förmiddagsfika, städning och kopiering.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 7 jan 2021 - 4 jun 2021

Kontakt:
Lena Ahl

Telefon: 0157-69500
E-post:
lena.ahl@asafolkhogskola.se

OBS!
Ansök senast 11 november 2020

Syfte

Basen i den här kursen är ­träning av det svenska språket. Du övar på att läsa, skriva, prata och förstå ­­­­svenska men studerar också andra ­grundläggande ämnen och får prova på att jobba praktiskt och kreativt.

Vi har tre olika grupper på kursen, där alla är på ­grundskolenivå. Efter avslutad kurs kan du få ett kursintyg som visar att du har kunskaper i svenska motsvarande SFI på D-nivå eller ­motsvarande avslutad grundskola.  Du kan också få intyg på att du har kunskaper i matematik, samhällskunskap och biologi motsvarande avslutad grundskola.

Kursinnehåll

Du studerar svenska som andraspråk, matematik, samhällskunskap och biologi. Du får också tid och hjälp att träna extra på de olika ämnena i vår studieverkstad. På en folkhögskola är det viktigt att du som deltagare är med och påverkar dina studier och vi försöker alltid att hjälpa dig att lära dig nya saker utifrån dina egna erfarenheter. Vi använder oss av Chromebooks och Googles lärplattform G Suite for Education.

 

Gemensamma aktiviteter

Ibland bryter vi den vanliga undervisningen och gör något gemensamt med de andra kurserna på skolan. Det kan handla om temadagar av olika slag, kulturinslag, utflykter osv. Vi jobbar också med demokrati och du kan vara med och påverka dina studier bl. a genom skolråd och miljöråd.

 

Kurslängd

1-5 terminer.

 

Förkunskaper

Svenska motsvarande godkänd SFI C-nivå och är på väg mot D.

 

Kontakt

För mer information kontakta:

 

Lena Ahl, 0157-695 00.

 

Kursstart

07 januari 2021.

 

Ansökan

Ansökan görs här. Bifoga även personligt brev, personbevis / LMA-kort eller dylikt och ditt senaste betyg (t.ex. grundskole-, gymnasie- eller SFI-betyg). Antagningen sker i två steg. Efter sista ansökningsdag gör vi ett första urval där vi bl.a. kontrollerar att du har rätt ­förkunskaper, sedan kallar vi till intervju. Sista ansökningsdag är 11 november 2021.

Internat

Du kan även bo på skolans internat när du går kursen. 

 

Kostnader

Kostnader för läromedel, studiebesök och visst material är ca 750 kr/termin. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1000 kr/termin, i den avgiften ingår bl.a. förmiddagsfika, städning och kopiering.

 

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren 0157-695 32.

 

Busskort

Som deltagare på Allmän kurs – svenska som andraspråk  får du låna ett busskort av oss för att du ska kunna resa mellan hemmet och skolan. 

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.asa.fhsk.se/allmankurssvenskasomandrasprak