Allmän kurs

Behörighetsgivande kurs Åsa folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs är för dig som inte avslutat grundskolan eller gymnasiet. Du får viktiga kunskaper för livet och behörighet att studera vidare på högskola eller yrkesutbildning.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du måste vara minst 18 år för att studera på folkhögskola.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Höstterminen 2023 är kostnader för läromedel och visst material 200 kronor. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1 300 kronor. I den avgiften ingår bland annat förmiddagsfika, lån av dator, städning och kopiering.

Kontakt: Susanne Holmgren

Telefon: 0157-695 32

E-post:
susanne.holmgren@asafolkhogskola.se

Syfte
På folkhögskolan arbetar vi på ett annat sätt än i den traditionella gymnasieskolan. Du studerar utifrån dina egna förutsättningar. Förutom att ge dig ämneskunskaper för fortsatta studier vill vi att studierna ska ge dig möjlighet att växa som människa.

Kursinnehåll
Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap och naturkunskap. Svenska, engelska och matematik är uppdelad i olika nivåer beroende på dina förkunskaper.
Vi läser utifrån folkhögskolans arbetsformer som prioriterar samtal, diskussion och deltagarinflytande. Då vi inte använder oss av prov är det av högsta vikt att du är närvarande på lektionerna för att utvecklas, dela med dig av tankar och erfarenheter och för att dina lärare ska kunna hjälpa dig framåt i din utveckling. För hög frånvaro kan leda till avbrott i studierna.

Gemensamma aktiviteter
På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför har vi ett gemensamt ämne som heter "Folkbildning på schemat" där alla som går på skolan kan mötas. Vi jobbar också med ­demokrati och du kan vara med och påverka dina studier, bland annat genom skolråd och "Eget val" där du väljer ämne utifrån dina intressen. 

Intyg
Efter avslutad kurs får du ett kursintyg som visar att du har gått kursen. Har du läst på gymnasienivå har du möjlighet att få omdöme och behörighetsintyg med vilka du sedan kan söka vidare till bland annat högskola, universitet och yrkeshögskola.

Kurslängd
1–3 år om du är färdig med grundskolan.

Förkunskaper
Du bör ha klarat av det mesta av grundskolan. 

Kontakt
För mer information kontakta: Susanne Holmgren,  tel: 0157-695 32. 

Kurstider 2023
Vårterminen 2023 9 januari – 9 juni, lov v 8, 7 – 14 april samt den 6 juni.
Höstterminen 2023: 14 augusti – 15 december, lov v 44. 

Ansökan
Möjligheten att söka till höstterminen 2023 är fortfarande öppen. Ansökan lämnas in via Schoolsoft genom den här länkenAntagningar sker löpande tills kursen är full.

Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig! För att boka en tid kontakta Susanne Holmgren på tel: 0157-695 32 eller mejla susanne.holmgren@asafolkhogskola.se.

Bifoga även personligt brev, personbevis och ditt senaste betyg (till exempel grundskole- eller gymnasiebetyg). Efter sista ansökningsdag kallar vi till intervju och presentation av skolan och kursen. 

Internat
Du kan i mån av plats bo på skolans internat när du går kursen. Har du frågor om internatet, kontakta Jon Karlsson, internatansvarig, här.

Kostnader
Höstterminen 2023 är kostnader för läromedel och visst material 200 kronor. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1 300 kronor. I den avgiften ingår bland annat förmiddagsfika, lån av dator, städning och kopiering

CSN
Kursen är CSN-berättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren på tel 0157–695 32.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Syftet med kursen är att du ska utvecklas på ett personligt plan samt få grundskole- eller gymnasiebehörighet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.asa.fhsk.se/allmankurs

Åsa folkhögskola

Det hörs, syns och känns att man går på Åsa folkhögskola. Skolan ligger vackert i Sörmland, nära järnvägsknutarna Katrineholm och Flen. Du bor billigt på vårt internat. Åsa är en mötesplats för folk från världens alla hörn. Deltagare med särskilda behov har möjlighet till hjälpmedel. Nästan alla skolans lokaler är anpassade för rörelsehindrade. Ett flertal hörslingor finns.

Läs mer om skolan

Postadress:
Åsa folkhögskola
Åsa folkhögskola
641 64 Sköldinge

Telefon: 0157-695 00 (växel)
E-post: info@asafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.asa.fhsk.se/

Vi får hjälp att nå våra mål och det känns jättebra

Hiba och Samia går Allmän kurs på både grund- och gymnasienivå på en folkhögskola i Biskopsgården i Göteborg. Båda har tidigare testat andra utbildningsformer men trivs på folkhögskola där de får utforska flera ämnen samtidigt i en gemensam grupp.

Läs hela artikeln