Musikkurs

Profilkurs Åsa folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vi ser mångfald som en tillgång och eftersträvar en miljö där alla tar plats och utvecklas. Hos oss får du prova att leva som musiker genom att planera, utforma, genomföra och efterarbeta tre turnéer.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Musikkursens antagningsprov sker via videoansökning och videointervju. Mer information hittar du på vår hemsida asa.fhsk.se/musikkurs.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: Kursen är kostnadsfri. Turnéer och spelningar ska täckas av gage.

Kontakt: Annelie Strindberg

Telefon: 0157-695 00

E-post:
annelie.strindberg@asafolkhogskola.se

Syftet med kursen är att du ska utvecklas som musiker och spela tillsammans med andra i ensembler. Du ska också utveckla dina musikaliska kunskaper på ett teoretiskt plan. Kursen ger dig en god grund för fortsatta studier inom musikområdet.  

Kursinnehåll 
I musikkursen ingår enskild undervisning på huvud- och biinstrument. Du får gruppundervisning i gehörslära och musikteori med afroamerikansk inriktning, improvisation, studio/ljudteknik, puls, turnéprojekt, jazzensemble, musik och samhälle samt klasstimme.
I utbildningen får du spela olika genrer inom afroamerikansk tradition, vilket kan vara jazz, blues, rock, pop, soul, funk, latin, med mera. I våra ensembler ingår instrumenten sång, trummor, bas, gitarr, piano och ytterligare ett instrument som kan vara ett blåsinstrument, slagverk, stråk eller dylikt. 
Vi arbetar i tioveckorsperioder med varje turnéprojekt, där vi omarrangerar låtar och sätter samman ett konsertprogram utifrån ett visst koncept. Varje period avslutas sedan med en studioinspelning och en veckas turné. Detta sker tre gånger under läsåret. Ljudlära/ljudteknik, inspelningsteknik och PA-ljudteknik är inslag i kursen. Under de tre turnéveckorna får du även erfarenhet av att planera och marknadsföra konserter och turnéer. Ett slags praktik i hur det är att jobba som musiker! 

 • Ettårig utbildning med möjlighet till ett andra år om du vill.
 • Studieförberedande utbildning för högre musikutbildningar.
 • Mer lärarledd undervisning än på musikhögskolorna.
 • Tre turnéer: ”Rock/Pop/Soul/Funk”, ”Promotionblock” och ”Tolka en artist/grupp/ett album”. Fokus på att jobba utifrån ett koncept och stort fokus på att omarrangera låtar.
 • Marknadsföring, fakturering och inspelning i studio ingår i turnéprojekten.
 • Kursinnehåll: löpande jazzensemble under hela läsåret (80 min/vecka), turnéprojekt (fyra lektioner 80 min), huvudinstrument (40 min), biinstrument (20 min), afroarrangering (40 min, valbar), teori (50 min), gehör (50 min), folkbildning (80 min), puls (40 min), improvisation (50 min), sång/blås/slagverksensemble (40 min), ljud och studio (40 min) samt info (30 min) och resurs (40 min). 20–22 undervisningsveckor på ett läsår.
 • Clinics, workshops, konserter, jamkvällar, studieresor.
 • Klassen utgörs av fyra ensembler med sex musiker i vardera grupp. Trummor, bas, gitarr, piano, sång och ytterligare ett instrument som till exempel kan vara blås/slagverk.
 • Överskottet i klasskassan har bland annat använts till en avslutande studieresa.
 • Oftast bor samtliga musikkursdeltagare på vårt internat som har plats för cirka 100 personer. 

Gemensamma aktiviteter
På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför har vi en gemensam schemaposition som heter "Folkbildning på schemat", en plattform där vi kan möta varandra kursöverskridande.
Ibland bryter vi den vanliga undervisningen och gör något gemensamt för alla kurser: temadagar, kulturinslag, utflykter, med mera.
På folkhögskolan tror vi också på demokrati. Som deltagare har du möjlighet att påverka dina studier, bland annat genom skolråd och miljöråd.

Intyg
Efter kursen får du ett intyg där det står att du gått kursen.

Mentor/ansvarig lärare
Annelie Strindberg. Mejla Annelie här.

Förkunskaper
Du bör ha kunskaper motsvarande studier på gymnasieskolans musikestetiska program.

Viktigt datum
11 april 2023: sista ansökningsdag i Schoolsoft. 
Du som ansöker till år 1 gör det här.
Du som ansöker till år 2 gör det här.  
Obs! Kursen startar endast vid tillräckligt antal sökande.

Ansökan
Musikkursens antagningsprov görs genom videoansökning och videointervju. Provet består av två delar: uppspel och intervju.
Du hittar all information om spelprovet här.
Mejla ditt antagningsprov till antagning.musikkursen2023@asafolkhogskola.se senast den 18 april klockan 23.59.

Öppet hus
Kom och hälsa på oss den 20 och/eller den 21 april! På Öppet hus kan du jamma, lyssna när musikkursen spelar, hälsa på lärare, deltagare och gå en rundvandring på skolan. Anmäl dig till annelie.strindberg@asafolkhogskola.se.

Internat
Du kan bo på skolans internat när du går kursen. Läs mer om internatet här.  

Kostnader
Kursen är kostnadsfri. Turnéer och spelningar ska täckas av gage.
Om du inte bor på internatet betalar du en avgift på 1 000 kronor som bland annat täcker förmiddagsfika, normal kopiering i skolarbetet och städning av gemensamma lunchrum. 

CSN
Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information, se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren på tel 0157–695 32. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.asa.fhsk.se/musikkurs

Åsa folkhögskola

Det hörs, syns och känns att man går på Åsa folkhögskola. Skolan ligger vackert i Sörmland, nära järnvägsknutarna Katrineholm och Flen. Du bor billigt på vårt internat. Åsa är en mötesplats för folk från världens alla hörn. Deltagare med särskilda behov har möjlighet till hjälpmedel. Nästan alla skolans lokaler är anpassade för rörelsehindrade. Ett flertal hörslingor finns.

Läs mer om skolan

Postadress:
Åsa folkhögskola
Åsa folkhögskola
641 64 Sköldinge

Telefon: 0157-695 00 (växel)
E-post: info@asafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.asa.fhsk.se/

Ta chansen! Vill man skriva låtar, skriv låtar! Börja någonstans, alla måste börja någonstans.

Simon hann skaffa tre barn och jobba ett antal år inom läkemedelsindustrin innan han tog tag i sin dröm – att syssla med musik på heltid. Nu har det som skulle vara ett år på folkhögskoleutbildningen i musikproduktion förlängts till två.

Läs hela artikeln