Allmän kurs fjärr

Ansökan stängd
Skola:
Åsa folkhögskola
Plats:
Sköldinge - Södermanlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du måste vara minst 18 år för att studera på folkhögskola.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 14 aug 2024 - 10 jun 2025

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri, men deltagaren står själv för obligatorisk litteratur. Kostnaden kan variera från cirka 500 till 800 kronor.

Kontakt: Susanne Holmgren

Telefon: 0157-695 32

E-post:
susanne.holmgren@asafolkhogskola.se

Allmän kurs är för dig som inte har avslutat gymnasiet. Förutom viktiga kunskaper för livet kan du få behörighet för studier på till exempel högskola eller yrkesutbildning.

Studierna bedrivs som fjärrstudier. Det innebär att du har lektioner under vardagar mellan klockan 09 och 15, men du befinner dig inte på folkhögskolan.

Syfte – Studier med hjärtat
På folkhögskolan arbetar vi på ett annat sätt än i den traditionella gymnasieskolan. Upplägg och innehåll utgår ifrån dina förutsättningar. Förutom att ge dig ämneskunskaper för fortsatta studier vill vi att studierna ska ge dig möjlighet att växa som människa genom olika möten och personliga utmaningar. 

Kursupplägg och innehåll
Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap och naturkunskap tillsammans med erfarna lärare. Ämnena integreras i hög grad och du läser de flesta ämnena tematiskt med utgångspunkt i det samhällsvetenskapliga eller utifrån en bredare frågeställning. Vi läser utifrån folkhögskolans arbetsformer som prioriterar samtal, diskussion och deltagarinflytande. Ni förväntas utmana er själva och utvecklas från den individuella nivå som ni befinner er på, allt i förberedelse för att klara av att möta de utmaningar som medföljer vidare studier på högskola eller universitet.

Då vi inte använder oss av prov är det av högsta vikt att du deltar på gemensamma Meet, genomgångar och seminarier som är förlagda under dagtid då era huvudsakliga studier äger rum. Ni ingår i ett större sammanhang men det mesta av arbetet sker i mindre basgrupper och genom enskilt arbete. De viktigaste momenten är de gemensamma där du förväntas dela med dig av dina egna tankar och erfarenheter. Vi ser helst att du även utnyttjar det stöd som finns till förfogande för att dina lärare ska kunna hjälpa dig framåt i din utveckling samt att du är öppen för att hjälpa andra och bidra till helheten. Den viktigaste nyckeln till framgång bygger dock främst på din nyfikenhet och lust att lära dig.

Då kursen sker på distans och deltagare befinner sig på åtskilda platser så kommer ni även att få utnyttja det kulturella utbudet i ert personliga närområde, och ni förväntas delge era lärdomar till resten av gruppen. För lågt deltagande eller icke färdigställda uppgifter kan leda till avbrott i studierna.

Gemensamt och individanpassat
På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför bygger undervisningen mycket på möten och att vi lär tillsammans, av och med varandra. Vi jobbar också med ­demokrati och du kan vara med och påverka dina studier främst i upplägget av samt innehållet i undervisningen då detta arbetas fram gemensamt. Du har även möjlighet att representera klassen och ingå i ett skolråd. Utöver detta kommer du även att få välja "Eget val - fördjupning" - där du väljer ett ämne att fördjupa dig i utifrån dina egna intressen och frågeställningar.

Intyg
Efter avslutad kurs får du ett kursintyg som visar att du har gått kursen och du har möjlighet att få omdöme och behörighetsintyg med vilka du sedan kan söka vidare till bland annat högskola, universitet och yrkeshögskola.

Kurslängd
1–3 år.

Förkunskaper
Du ska vara färdig med grundskolan och ha goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift. Du behöver ha tillgång till egen dator med kamera och mikrofon och en god internetuppkoppling samt känna dig trygg med att arbeta på distans, med dator eller chromebook som verktyg. I kursen använder vi lärplattformen Google Classroom. Det är en fördel om du har arbetat i Google-miljö och är bekant med Classroom, Google Dokument och Google Meet.

Kursen riktar sig till dig som behöver en motsvarighet till avklarade gymnasiestudier men som på något sätt i dagsläget på grund av svårigheter eller andra anledningar inte har möjlighet att studera på plats.

Kostnader
Undervisningen är kostnadsfri, men deltagaren står själv för obligatorisk litteratur. Kostnaden kan variera från cirka 500 till 800 kronor.

Kurstider
Höstterminen 2024: 14 augusti–17 december. Lov v 44.
Vårterminen 2025: 8 januari–10 juni. Lov v 8, v 16 samt 1–2 maj, 30 maj och 6 juni.

Ansökan
Ansökan görs via Schoolsoft genom den här länken. Sista ansökningsdag är 19 maj 2024.

Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig! För att boka en tid kontakta Susanne Holmgren på tel 0157-69532 eller mail susanne.holmgren@asafolkhogskola.se

Bifoga även personligt brev, personbevis och ditt senaste betyg (till exempel grundskole-, gymnasie betyg.) Efter sista ansökningsdag kallar vi till digital intervju.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Syftet med kursen är att du ska utvecklas på ett personligt plan samt få gymnasiebehörighet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.asa.fhsk.se/akd

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Åsa folkhögskola

Det hörs, syns och känns att man går på Åsa folkhögskola. Skolan ligger vackert i Sörmland, nära järnvägsknutarna Katrineholm och Flen. Du bor billigt på vårt internat. Åsa är en mötesplats för folk från världens alla hörn. Deltagare med särskilda behov har möjlighet till hjälpmedel. Nästan alla skolans lokaler är anpassade för rörelsehindrade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Åsa folkhögskola
Åsa folkhögskola
641 64 Sköldinge

Telefon: 0157-695 00 (växel)
E-post: info@asafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.asa.fhsk.se/