Allmän kurs

Ansökan stängd
Skola:
Åsa folkhögskola
Plats:
Sköldinge - Södermanlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du måste vara minst 18 år för att studera på folkhögskola.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2024 - 10 jun 2025

Kostnader: Kostnader för läromedel och visst material är 350 kronor. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1 300 kronor. I den avgiften ingår bland annat förmiddagsfika, lån av dator, städning och kopiering.

Kontakt: Susanne Holmgren

Telefon: 0157-695 32

E-post:
susanne.holmgren@asafolkhogskola.se

Allmän kurs är för dig som inte avslutat grundskolan eller gymnasiet. Du får viktiga kunskaper för livet och behörighet att studera vidare på högskola eller yrkesutbildning.

Syfte
På folkhögskolan arbetar vi på ett annat sätt än i den traditionella gymnasieskolan. Du studerar utifrån dina egna förutsättningar. Förutom att ge dig ämneskunskaper för fortsatta studier vill vi att studierna ska ge dig möjlighet att växa som människa.

Kursinnehåll
Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap och naturkunskap. Svenska, engelska och matematik är uppdelad i olika nivåer beroende på dina förkunskaper.
Vi läser utifrån folkhögskolans arbetsformer som prioriterar samtal, diskussion och deltagarinflytande. Då vi inte använder oss av prov är det av högsta vikt att du är närvarande på lektionerna för att utvecklas, dela med dig av tankar och erfarenheter och för att dina lärare ska kunna hjälpa dig framåt i din utveckling. För hög frånvaro kan leda till avbrott i studierna.

Gemensamma aktiviteter
På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför har vi ett gemensamt ämne som heter "Folkbildning på schemat" där alla som går på skolan kan mötas. Vi jobbar också med ­demokrati och du kan vara med och påverka dina studier, bland annat genom skolråd och "Eget val" där du väljer ämne utifrån dina intressen. 

Intyg
Efter avslutad kurs får du ett kursintyg som visar att du har gått kursen. Har du läst på gymnasienivå har du möjlighet att få omdöme och behörighetsintyg med vilka du sedan kan söka vidare till bland annat högskola, universitet och yrkeshögskola.

Kurslängd
1–3 år om du är färdig med grundskolan.

Förkunskaper
Du bör ha klarat av det mesta av grundskolan. 

Kontakt
För mer information kontakta: Susanne Holmgren,  tel: 0157-695 32. 

Kurstider
Höstterminen 2024: 14 augusti–17 december. Lov v 44.
Vårterminen 2025: 8 januari–10 juni. Lov v 8, v 16 samt 1–2 maj, 30 maj och 6 juni.

Ansökan
Du ansöker via Schoolsoft på den här länken. Sista ansökningsdag 2 juni 2024.

Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig! För att boka en tid kontakta Susanne Holmgren på tel: 0157-695 32 eller mejla susanne.holmgren@asafolkhogskola.se.

Bifoga även personligt brev, personbevis och ditt senaste betyg (till exempel grundskole- eller gymnasiebetyg). Efter sista ansökningsdag kallar vi till intervju och presentation av skolan och kursen. 

Internat
Du kan i mån av plats bo på skolans internat när du går kursen. Har du frågor om internatet, kontakta Jon Karlsson, internatansvarig, här.

Kostnader
Höstterminen 2024 är kostnader för läromedel och visst material 350 kronor. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1 300 kronor. I den avgiften ingår bland annat förmiddagsfika, lån av dator, städning och kopiering

CSN
Kursen är CSN-berättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren på tel 0157–695 32.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Syftet med kursen är att du ska utvecklas på ett personligt plan samt få grundskole- eller gymnasiebehörighet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.asa.fhsk.se/allmankurs

Här kan man känna att det går att lyckas. Här kan man briljera!

Både Indra och Anya ska efter tre år vardera lämna Östra Grevie folkhögskola för att ge sig ut på nya äventyr. Båda hade testat komvux och gymnasiet, men hittade rätt först när de kom till Allmän kurs på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Åsa folkhögskola

Det hörs, syns och känns att man går på Åsa folkhögskola. Skolan ligger vackert i Sörmland, nära järnvägsknutarna Katrineholm och Flen. Du bor billigt på vårt internat. Åsa är en mötesplats för folk från världens alla hörn. Deltagare med särskilda behov har möjlighet till hjälpmedel. Nästan alla skolans lokaler är anpassade för rörelsehindrade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Åsa folkhögskola
Åsa folkhögskola
641 64 Sköldinge

Telefon: 0157-695 00 (växel)
E-post: info@asafolkhogskola.se
Webbadress: https://www.asa.fhsk.se/