Klädsömnad - distans

Ansökan stängd

På kursen Klädsömnad – återbruk får deltagarna prova nya och gamla sätt att använda textilier som annars skulle kasseras.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
9 obligatoriska träffar

Studietakt: 25%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 15 januari 2021. Till ansökan bifogar du ett personligt brev där du presenterar dig själv, dina tidigare meriter och dina motiv till att gå kursen.

Kostnader: 300 kr/deltagare för material.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 4 sep 2021 - 7 maj 2022

Plats för kursen: ReTuna Återbruksgalleria. Folkkestaleden 5, Eskilstuna

Kontakt:
Anna-Maria Hilborn

Telefon: 016 - 10 52 80
E-post:
anna-maria.hilborn@regionsormland.se


Fler kurser inom: Redesign , Hantverk , Textil / Vävning , Sömnad , Mönster

Att tillverka något användbart av gamla textiler är inget nytt. Det fanns en tid när en stor del av ett hems rikedom låg i linneskåpet. Textilier var dyrbara och det gällde att ta till vara varje liten bit tills det var dags för lumpsamlaren att sälja det som blev över till papperstillverkning. Idag finns ett enormt överskott av textiler, varje person i Sverige slänger 8 kilo textil i soporna varje år. Ca 3 kilo per person och år går till olika insamlingar. En hel del oanvänt ligger också i skåp och lådor i de flesta hem.

Kursinnehåll

På kursen Klädsömnad – återbruk får deltagarna prova nya och gamla sätt att använda textilier som annars skulle kasseras. Vi arbetar oss igenom en enkel garderob och syr underkläder, skjortor, byxor samt plagg i trikå och ull. Vi syr om och gör ändringar av befintliga plagg, lappar, lagar och vårdar. Det finns möjlighet till egna projekt som att till exempel sy barnkläder av avlagda vuxenplagg.

Kursen är förlagd till lördagar 10.00-16.00, 4 tillfällen på hösten och 4 på våren. Vi håller till i Recycle Designs lokaler på ReTuna återbruksgalleria och vid varje tillfälle har vi en workshop där vi jobbar med en specifik uppgift. Vi är flera lärare på kursen, som turas om att hålla i lördagarna. Innan hemgång får deltagarna med sig en hemuppgift, som ska lösas till nästa gång. Mellan kurstillfällena har vi kontakt digitalt. Uppgifterna tar tid att lösa, det handlar ofta om att hitta en egen formgivning i tydligt återbruk, utifrån givna ramar. En rolig del av den här typen av kurs brukar vara att se hur andra löst samma uppgift, att få ta del av sina kurskamraters idéer och tankar och lära av varandra.

Inga förkunskapskrav utöver intresse och nyfikenhet, men det är bra om du har tillgång till en symaskin. 

Kostnad

300 kr/deltagare för material. Material till lördagsträffarna på skolan finns till stor del i våra förråd, men deltagarna ombeds även att samla på sig lite eget.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet är att lära sig sy en hel garderob av återbrukade textilier och kläder samt att få kunskaper om hållbar kläd- och textilkonsumtion.