Recycle Design - återbruk

Ansök nu

Recycle Design - återbruk

Eskilstuna folkhögskola

Ansök nu

Recycle Design – återbruk är kursen för dig som vill bidra till en bättre värld med hjälp av återbruk, hantverk och omställning.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Ansökan öppnar 15 januari 2021. Du är minst 18 år

Kostnader: En avgift på 1 250 kr per termin tas ut (2 500 kr/läsår) och täcker kostnader för förbrukningsmaterial och gemensamma resor. Kontrollera att du har försörjning för hela din studietid innan du antar din plats.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 16 aug 2021 - 10 jun 2022

Plats för kursen: ReTuna Återbruksgalleria

Kontakt:
Anna-Maria Hilbron

Telefon: 016-10 52 80
E-post:
anna-maria.hilborn@regionsormland.se


Omställningen från en värld uppbyggd på fossila energikällor kräver nya visioner för både oss som individer och samhället vill lever i. Överkonsumtion, klimatförändringar, krig och fattigdom kan få oss att känna maktlöshet. Recycle Design – återbruk är kursen där vi tillsammans i teori och praktik utforskar kreativa sätt att ta oss an de lokala och globala utmaningarna för 2000-talet. Vi arbetar med återbrukshantverk och design samtidigt som vi lär oss mer kring materialflöden och produktionsförhållanden.

Utbildningen vänder sig till dig som

 • Vill lära dig grunderna i en mängd hantverkstekniker och bekanta dig med massor av återbruksmaterial
 • Brinner för återbruk och vill ta tillvara på de resurser som finns
 • Planerar vidare studier inom design och hantverk, miljö och hållbarhet eller samhällsvetenskap
 • Vill arbeta med omställning och lära dig hur du kan leva mer klimatsmart
 • Behöver redskap och nätverk för att engagera dig vidare i projekt och organisationer
 • Vill bli kreativ planetskötare!

Kursinnehåll

Under året arbetar vi med flera formgivningsuppgifter. Vi kombinerar materialkunskap med en mängd olika hantverkstekniker i längre temablock och kortare workshops. Vi undersöker bland annat material som papper, metall, plast, trä, porslin och textil.

Du kommer även möjlighet att utveckla säljbara produkter av återbrukat material och samarbeta med många spännande samhällsaktörer.

Varje vecka ägnar vi en heldag åt teori kring miljö och hållbarhet. I utbildningen ingår också de två teoretiska kurserna: Fairtrades ambassadörsutbildning och föreningen Medveten konsumtions distansutbildning.

Under året finns en stor flexibilitet att göra studiebesök, delta i mässor/utställningar, besöka verksamheter, arbeta med projekt- och grupparbeten samt ta emot intressanta gäster.

Exempel på material och tekniker du får prova på

 • Möbelrestaurering och snickeri
 • Sömnad, broderi, virkning
 • Screentryck
 • Skinn- och lädersömnad
 • Plåtslöjd och smide
 • Bokbinderi och pappersslöjd

Lokaler

Recycle Design – återbruk finns på ReTuna Återbruksgalleria som är världens första galleria med återbrukade varor. ReTuna Återbruksgalleria är byggd i anslutning till en återvinningscentral och ligger en bit utanför centrala Eskilstuna. Kursen befinner sig därmed mitt i materialflödet vilket skapar unika möjligheter att utforska olika typer av återbrukshantverk. Den nära kontakten med alla butiker och entreprenörer ger också förutsättningar för vidareutveckling av idéer och samarbeten.

Praktik

Under vårterminen är du ute på 2 veckors praktik på någon arbetsplats där du kan få användning av dina nya insikter och kunskaper.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 • Du får kunskaper i en mängd hantverkstekniker för att kunna återbruka olika material och ta till vara på de resurser som finns
 • Du får verktyg för att arbeta med omställning och hur du lever klimatsmart
 • Du får kunskaper om materialflöden och produktionsförhållanden

Länk till kursen på skolans webbplats
https://eskilstunafolkhogskola.nu/kurser/recycle-design/