Boxas och berätta

Sommar/helg/veckokurs Eskilstuna folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  4 dagar, två helger
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Det här är en kurs för dig som längtar efter att ta plats; i din kropp och i ditt skrivande.

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 4 mar 2023 - 2 apr 2023

Kostnader: 1050 kr

Kontakt: Johanna Gilljam

Telefon: 016-10 52 80

E-post:
etfhsk@regionsormland.se

Under fyra dagar får du prova på kreativt skrivande och boxning under lustfyllda och prestigelösa förhållanden. Tillsammans skapar vi ett tryggt rum där vi utforskar ditt egna uttryck genom ord och rörelseglädje. 

Kursledare är Katarina Diehl, utbildad skrivpedagog med mångårig erfarenhet av att jobba med och vägleda människor, och Lina Urtecho Karlsson, journalist,  skribent och före detta tävlingsboxare med ett SM-guld i bagaget. Gemensamt har de passionen för kreativt skrivande,; en passion de vill dela med sig av. 

Under två helger kommer du, genom enkla och roliga skrivövningar, få närma dig både poesi och prosa. Du kommer att få läsa publicerade författare samt prata om text tillsammans med dina kurskamrater. 

Vi börjar eller avslutar dagen med en timmes boxning. På passen, som är anpassade för nybörjare, får du testa grundläggande och enkla teknikövningar. Du får också hålla och slå på mitsar. Tillsammans får vi upp flås, rensar huvudet – och har kul.  

Kursens mål

Kursens mål  

 • Genom skrivövningar ha fått grundläggande kunskaper i att skriva poesi och prosa 
 • Genom boxningspass för nybörjare ha fått grundläggande kunskap i enklare boxningstekniker 

Kursinnehåll

Dag 1:

 • Introduktion av kursen, schemat och lärarna. Deltagarpresentationer och enklare skrivövningar för att komma igång med skrivprocessen. Frivilliga uppläsningsrundor för att våga låta orden ta plats. Hemuppgift – välj en dikt som du tycker om, antingen helt fritt eller utifrån förslag som ledarna kommer med.  
 • Boxningspass – introduktion. Lugnt inledningspass med fokus på att gå igenom teknik för raka slag, stance och att hålla och slå på mitsar. Grundläggande teknikövningar på mits med jabb och cross. Genomgång kring linda händer samt vett och etikett under passen.  

Dag 2:

 • Fokus poesi. Vi läser och samtalar om poesi och provar på att skriva själva. Vi jobbar med de dikter som deltagarna själv valt. Raderingspoesi, boxningspoesi, poesi utifrån form. Frivilliga uppläsningsrundor utan värdering.  
 • Boxningspass – krokar och uppercuts. Grundläggande teknikövningar för att bygga på de raka slagen med krokar och uppercuts. Vi tränar på mitsar i par och avslutar med lättare styrkeövningar och stretch. 

Dag 3:

 • Fokus prosa. Vi provar på att skriva dialog och arbetar med levande beskrivningar, och gestaltning, allt utifrån enkla skrivövningar. Hur kan en hitta fram till en karaktär? Till en plats? Vi provar och leker oss fram. Uppläsningsrundor.  
 • Boxningspass – fotarbete. Grundläggande teknikövningar för fotarbete. Vi testar tekniken på mitsar tillsammans med enklare slagkombinationer ochhvslutar med med pulshöjande övning och stretch. 

Dag 4:

 • Fokus: stil, avslut och kollektiv poesi. Övningar i stil och rytm, avslutande och sammanfattande övningar, kollektiv poesi. 
 • Boxningspass: försvar.  Grundläggande teknikövningar för försvar: ducka, rulla, gardera, backa. Vi kör kombinationer på mitsar och avslutar med en boxningscirkel.  

Kostnad

1050 kr i kursavgift. Då ingår lättare fika samt boxningshandskar och en poesisamling som deltagarna får ta med sig hem.  

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, varken för skrivpassen eller boxningsträningen. Vi anpassar kursmomenten efter nivå.   

 

Kursen startar endast om det finns tillräckligt många behöriga sökande.

 

Eskilstuna folkhögskola

Vi är en skola som spirar av liv. Någon beskrev oss som sitt andra vardagsrum och det är någonstans där vi vill befinna oss - en trygg plats där du kan vara dig själv och där ditt lärande blir en upplevelse.

Läs mer om skolan

Postadress:
Eskilstuna folkhögskola
Gösta Wasastiernas gränd 4
633 42 Eskilstuna

Telefon: 016-10 52 80
E-post: etfhsk@regionsormland.se
Webbadress: http://www.eskilstunafolkhogskola.nu/