Lärarassistent

Profilkurs, Yrkesutbildning Nyköpings folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning
Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta i skolan med barn och ungdomar, vara delaktig i att skapa en trygg och stabil miljö och att skapa goda förutsättningar för alla att lyckas i studierna.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Svensk eller utländsk gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper. Goda kunskaper i svenska språket. Arbetslivserfarenhet är en fördel. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Bifoga utdrag ur belastningsregistret. Intervju.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 17 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Kostnad för material och service: 600 kr/termin

Kontakt: Mia Rolandsdotter

Telefon: 0155-29 20 80

E-post:
mia@nykoping.fhsk.se

Yrkesutbildningen till lärarassistent vid Nyköpings folkhögskola vänder sig till dig som vill arbeta med barn/ungdomar, vara delaktig i att skapa en trygg och stabil miljö i skolan och att skapa goda förutsättningar för alla att lyckas med sina studier.

I din framtida yrkesroll  kommer du att fungera både som ett stöd till undervisande personal, men också till eleverna i och utanför klassrummet.

Att arbeta som lärarassistent
Som utbildad lärarassistent  kommer du att arbeta som en brygga mellan elever och pedagogisk personal. Arbetsuppgifter kan vara att fungera som "mentor" åt vissa elever och hjälpa dem såväl i sitt lärande som socialt. Du stöttar och coachar dem individuellt i studierna, på raster och i andra skolaktiviteter. Mentorsskapet kan också innebära kommunikation med vårdnadshavare.

I den mer administrativa delen av yrkesrollen kommer du att stödja  läraren i hens pedagogiska uppdrag på olika sätt. Uppdraget kan variera då behoven ser olika ut på skolorna. Det kan vara frånvarorapportering, producera info-material till vårdnadshavare, ta fram anpassat studiematerial till elever, boka och sammanställa underlag till utvecklingssamtal, organisera genomförandet av nationella prov mm.

I kursen får du utbildning för de olika delarna i detta uppdrag, både det mellanmänskliga och det administrativa.

Att studera till lärarassistent
Under året varvas teoretiska studier på Nyköpings folkhögskola med två praktikperioder på sammanlagt 24 veckor.

 • I den teoretiska delen av utbildningen ligger tyngdpunkten på skolans organisation, kommunikation, sociologi, pedagogik, psykologi, elevhälsa inkl. funktionsnedsättningar, IT-kunskaper och  administration. Arbetsmetoderna är kreativa, och du kommer att vara stark delaktig i din egen utbildning.

 • Praktiken genomförs på din praktikskola under två dagar i veckan tillsammans med din handledare.  Genom att på detta sätt låta teori och praktik mötas, får du en naturlig och trygg möjlighet att växa in i rollen som lärarassistent.

Arbetsmetoderna är kreativa, och du kommer att vara stark delaktig i din egen utbildning.

Efter genomgången utbildning, med minst 80% närvaro och godkänd teori och praktik får du ett utbildningsbevis.

Antagningskrav
Svensk eller utländsk gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper.

Goda kunskaper i svenska språket. Arbetslivserfarenhet är en fördel. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Bifoga utdrag ur belastningsregistret. Intervju.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.nykoping.fhsk.se/särskilda-kurser/lärarassistent

Nyköpings folkhögskola

Skolan ligger i centrala Nyköping, mitt i en spännande historisk miljö. Vi är en mötesplats för människor och kultur, där det praktiska och teoretiska förenas. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Nyköpings folkhögskola
Östra Trädgårdsgatan 3
611 34 Nyköping

Telefon: 0155-29 20 80
E-post: info@nykoping.fhsk.se
Webbadress: http://www.nykoping.fhsk.se/