Allmän kurs - gymnasieförberedande

Behörighetsgivande kurs Nyköpings folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  2-4 terminer
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Du som behöver studera en grundläggande och gymnasieförberedande kurs kan läsa skolans baskurs, Nya Perspektiv

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: SFI D-kurs eller motsvarande. Vi testar alla sökande.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskolenivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 23 aug 2023 - 15 dec 2023

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut 850 kronor per termin för service- och förbrukningsmaterial .

Kontakt: Lotta Krüger

Telefon: 0155-29 20 80

E-post:
lotta@nykoping.fhsk.se

Du studerar tematiskt och ämnesövergripande i svenska som andraspråk på grundläggande nivå och samhällsorientering. Du läser dessutom engelska och matematik. Kursen är på heltid.

Innehåll

Med dina och gruppens intressen och behov som utgångspunkt kommer vi att använda aktuellt material och kurslitteratur som ger kunskaper och tränar förmågorna: läsa, skriva, tala, lyssna och räkna. Du kommer också att få kunskap och träning i grundläggande digital teknik som också används som verktyg i de dagliga studierna.

Nyheter och mediekunskap, med fakta- och informationssökning, står i fokus där även källkritik är viktiga inslag. Med utgångspunkt i våra olika erfarenheter diskuterar vi och reflekterar över vad som händer i vår omvärld, såväl lokalt som globalt, utifrån dagsaktuella frågor.

Utifrån olika genre (texttyper) får du också övning i att läsa och skriva olika typer av texter. Texterna kan sedan sammanställas gemensamt och enskilt i olika projekt; muntliga redovisningar, skoltidningar, broschyrer eller utställningar.

Studiebesök, kultur- och gemensamma skolaktiviteter är viktiga inslag i kursen.

I kursen ingår även ett tillval där du får möjlighet att utifrån eget intresse välja vad du vill studera.

Arbetsformer

Genom grupparbeten, samtal och diskussioner delar vi kunskaper och erfarenheter med varandra. På folkhögskolan är delaktighet viktig och du förväntas ta ansvar för dina studier och den sociala miljön såväl i den egna gruppen som för skolan som helhet. Det gör att närvaron är obligatorisk.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet är att du, efter din tid på kursen Nya perspektiv, ska känna dig säker på att kunna gå vidare till studier på gymnasienivå.

Behörigheter kan ges på grundläggande nivå i svenska som andraspråk grundläggande nivå, samhällskunskap, engelska och matematik. Beroende på dina förkunskaper kan det ta 2–4 terminer att bli godkänd.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.nykoping.fhsk.se/allmankurs/allmankursgrundskoleniva

Fler kurser inom: Allmän kurs Grundskolenivå

Nyköpings folkhögskola

Skolan ligger i centrala Nyköping, mitt i en spännande historisk miljö. Vi är en mötesplats för människor och kultur, där det praktiska och teoretiska förenas. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Nyköpings folkhögskola
Östra Trädgårdsgatan 3
611 34 Nyköping

Telefon: 0155-29 20 80
E-post: info@nykoping.fhsk.se
Webbadress: http://www.nykoping.fhsk.se/

Här kan man känna att det går att lyckas. Här kan man briljera!

Både Indra och Anya ska efter tre år vardera lämna Östra Grevie folkhögskola för att ge sig ut på nya äventyr. Båda hade testat komvux och gymnasiet, men hittade rätt först när de kom till Allmän kurs på folkhögskola.

Läs hela artikeln