Allmän kurs med bild- och formprofil

Behörighetsgivande kurs Hagabergs folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs
För dig som är klar med grundskolan men har 1 till 3 år kvar av studier på gymnasienivå och är intresserad av bild och form.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år. Om du inte är svensk medborgare ska du ha uppehållstillstånd och goda kunskaper i svenska. Inga förkunskapskrav i bild, men stort intresse och vilja.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2022 - 30 maj 2023

Kostnader: 1050 kr/termin varav 350 kr används för studiebesök, kostnader för läroböcker/litteratur tillkommer. För profilen finns även en materialkostnad på 1500 kr/termin (med reservation för ev. prisändringar).

Kontakt: Åsa Farmery

Telefon: 08-550 910 78

E-post:
asa.farmery@hagaberg.org

Allmän kurs Bild och Form riktar sig till dig som vill ha grundläggande behörighet och samtidigt utveckla din kreativitet.

Här får du utveckla ditt tecknande och arbeta med måleri, skulptur och keramik.

Kursen innehåller både teori och praktik. Du får prova många olika tekniker, både två- och tredimensionella. Dessutom ingår studiebesök på utställningar. Vi samtalar om konst och gör bildanalyser.

På vårterminen ägnas en längre period åt projektfördjupning, då det är möjligt att arbeta självständigt eller i grupp.

Kursen ger en bra grund för dig som vill utveckla ditt skapande eller studera vidare inom området.

• Skoldagarna
Studierna börjar tidigast kl 8.45 och slutar senast kl 15.30.

• Grundläggande behörighet
För att få behörighet från folkhögskola krävs 3 fullföljda år eller motsvarande studier på gymnasienivå samt godkänt i de gymnasiegemensamma ämnena. Arbetslivserfarenhet kan ersätta 1 års studier.

• Kursmål
Grundläggande kunskaper och färdigheter inom färg och form.
Utveckla motivation, kreativitet, eget uttryck och lust att skapa.
Översikt över västerländsk konsthistoria.
Bild som kommunikation.

• Gymnasiegemensamma ämnen
För att få grundläggande behörighet krävs förutom studietiden enligt ovan att man är godkänd i ämnen: Sv/Sva 1, 2 och 3, En 5 och 6, Ma 1 a, b eller c, Sh 1a1, Hi 1a1, Re 1 samt Na 1a1. För grundläggande behörighet för yrkeshögskolan krävs ovanstående ämnen förutom Sv/Sva 2 och 3 samt En 6 vilket innebär att kurserna kan vara godkända från annan skolform, före eller efter folkhögskolestudierna men samtliga ämnen kan också läsas hos oss. En del av kursernas innehåll ingår i projektstudier som omfattar delar av läsåret.

• Särskild behörighet
Särskild behörighet kan ges till den som uppfyller den nivå som avses samt har tillräcklig närvaro. För information om vilka kurser för särskild behörighet som ges under kommande läsår kontakta kursansvarig, se kontaktuppgifter ovan.

• Omdöme - inte betyg
På en folkhögskola ges inte betyg i enskilda ämnen. Istället ges ett sammanfattande studieomdöme om kursdeltagarens förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.

• Drogfritt
På Hagabergs folkhögskola har vi en drogfri miljö. Därför har vi som krav att alla som söker sig till oss är beredda att bidra till detta. Du som haft ett beroende skall ha varit drogfri i minst ett år för att antas till Allmän kurs.

• Prova på Allmän kurs!
Du är välkommen att delta under en dag eller en hel vecka i någon av våra klasser för att känna dig för innan du söker. Kontakta kursansvarig för att anmäla intresse, se kontaktuppgifter nedan.

Ansökan
Ansökan görs via SchoolSoft med ett webbformulär där du enkelt fyller i alla din uppgifter och bifogar dina filer. Sena ansökningar behandlas i mån av plats. Vi behandlar ansökningar löpande.

• Allmänna kostnader
Undervisningen på Hagaberg är avgiftsfri. Allmän avgift 1050 kr/termin varav 350 kr används för studiebesök.

Materialkostnad 1500 kr/termin.

• Internatkostnad
Boende på internatet inkl. frukost kostar 4 100 kr/månad.

Alla priser med reservation för ev. ändringar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://hagaberg.fhsk.se/folkhogskola/utbildningar-och-kurser/allman-kurs/

Hagabergs folkhögskola

Hagabergs folkhögskola ligger mitt i Södertälje med närhet till både storstad och landsbygd vilket präglar skolans kursutbud och aktiviteter. Tillsammans skapar vi en mötesplats med utrymme för ny kunskap, kulturutbyten och engagemang...både lokalt och globalt! Här ges möjlighet att utvecklas och lära tillsammans!

Läs mer om skolan

Postadress:
Hagabergs folkhögskola
Box 191 61
152 27 Södertälje

Besöksadress: Erik Dahlbergs väg 60

Telefon: 08-550 910 00
E-post: reception@hagaberg.org
Webbadress: https://hagaberg.fhsk.se/