Allmän kurs år 3 - högskoleförberedande naturvetenskapligt basår

Ansökan stängd

Allmän kurs år 3 - högskoleförberedande naturvetenskapligt basår

Jakobsbergs folkhögskola

Ansökan stängd
Naturvetenskapliga eller tekniska högskoleutbildningar i kikaren? Nästan klar med grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar? Kursen förbereder dig för högskolestudier.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Kostnader: Se utbildningens hemsida

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2021 - 17 jun 2022

Kontakt:
Keyvan Ahsant

Telefon:
E-post:
keyvan.ahsant@jakobsbergsfolkhogskola.se


Kursen är till för dig som vill studera vår världsbild ut ett naturvetenskapligt perspektiv och är intresserad av hållbar utveckling. Kursen ger de särskilda behörigheter som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program och utgör också det tredje året på gymnasienivå för dig som saknar grundläggande behörighet. Du har möjlighet att läsa svenska 3 och religion 1 på Jakobsbergs folkhögskola. Du kan även studera andra bildningsämnen och tillval.

Kursinnehåll

Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans behov av att förklara sin omvärld och förstå förutsättningarna för att vi och andra organismer ska kunna finnas till. Vi utforskar under året de grundläggande principer som beskriver vår omvärld. Det kan handla om allt ifrån växelverkan mellan materiens minsta beståndsdelar till universums ursprung och utveckling
Kursen "naturvetenskapligt basår" riktar sig till dig som är klar eller nästan klar med din grundläggande behörighet från gymnasiet men saknar högre behörigheter i matematik och behörigheter i fysik, kemi och biologi. Kursen kan ge särskilda behörigheter för högskolestudier motsvarande naturvetenskapligt program på gymnasiet, (matematik 3c+4, fysik 1+2, biologi 1+2 och kemi 1+2.)

Teoretiska studier varvas med praktiskt laborationsarbete, exkursioner och studiebesök. Studietempot är högt.

Beroende på förkunskaper och kursmål kan du gå 2 eller 3 terminer på naturvetenskapligt basår.

Med kemin som utgångspunkt analyserar vi de processer som formar och organiserar materia. Och i gränslandet mellan kemi och biologi undersöker vi de biokemiska och molekylärbiologiska förutsättningarna för liv. Studier i cellbiologi, anatomi och fysiologi kombineras med studier kring organismernas uppkomst, evolution och organisation i lokala och globala ekosystem. Hållbar utveckling och global försörjning är teman som vi återkommer till under hela naturbasåret.
Matematik studerar vi i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar. Detta för att motivera nya begrepp och få träning i att bygga abstrakta modeller i fysik.

Om du inte är klar med din grundläggande behörighet gör vi en individuell studieplan i den mån det är möjligt, för att du också ska kunna läsa de grundläggande behörigheter du behöver.
Kursen är på heltid och du måste ha minst 80 % närvaro för att få ett kursintyg med ämnesbehörigheter och studieomdöme. Skoldagen börjar 08.30 och slutar i regel innan 16.00. Du får ett schema när kursen börjar.