Journalistik! – Radio/podd, webb och reportage (termin 1 och 2)

Ansök nu

Journalistik! – Radio/podd, webb och reportage (termin 1 och 2)

Jakobsbergs folkhögskola

Ansök nu

Lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist: både med skrivande och radio. Fokus är på den berättande journalistiken, nyheter och radio. Vi arbetar främst praktiskt.

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: personligt brev med motivering och personbeskrivning

Kostnader: Se utbildningens hemsida

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2021 - 17 jun 2022

Kontakt:
Felicia Hedström

Telefon: 08-12028186
E-post:
felicia.hedstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se


Bli journalist!
Fokus är på den berättande journalistiken, nyheter och radio. Vi arbetar främst praktiskt. På kursen får du inledningsvis lära dig grunderna inom journalistik, med särskilt fokus på reportage och skrivande. Under andra terminen bygger vi på med radio/podd samt ger dig en introduktion till rörlig bild och webbjournalistik.
Den tredje terminen innefattar en praktik på tio veckor - nu får du omsätta dina förvärvade kunskaper i en redaktionell miljö. En plats på tredje terminen förutsätter att du själv sökt och fått praktik. Lärarna vägleder och stöttar dig i ditt sökande.
 
Våra tidigare deltagare arbetar bland annat på Sveriges radio, SVT, lokaltidningar, fackpress, UR, dags- och kvällstidningar samt på contentbyråer och med kommunikation.
 
Praktisk journalistik

Hos oss är utbildningen praktiskt inriktad. Research och intervjuer lär du dig genom att skriva reportage och att diskutera texter med lärare och andra deltagare. Du kommer att arbeta med alla delar som behövs för att du ska kunna fungera på en tidningsredaktion eller för att etablera dig som frilansjournalist. Vi arbetar hela tiden branschnära vilket gör att du får bra koll på din framtida arbetsmarknad.

Radio/podd
Under radiokursen spelar du in ljud och intervjuer som du sedan spelar upp i klassrummet. Genom att sätta ihop inslag och få feedback på dina produktioner lär du dig hela processen, från berättande till inspelning och redigering.

Kreativtitet och diciplin
Du kommer att få göra många skrivövningar för att locka fram din kreativitet - och för att upptäcka hur roligt det är att formulera sig. Dessutom går vi igenom berättarteknik och stilistik. Eftersom du under hela året arbetar från idé till färdig produkt lär du dig planera och slutföra med tydliga deadlines - en viktig egenskap som journalist och frilansare. 

Kort steg till yrkeslivet
Vi rustar dig för arbetslivet genom att gå igenom praktiskt nyhetsarbete för webben. Vi ger också en grundkurs inom digitalfotografering och använder sedan kameran under alla moment i kursen. En kortare introduktion till rörlig bild och webb ges också under året. Där får du bland annat lära dig att klippa och filma med mobilkameran ute på fältet. Vi går igenom hur vi når ut på sociala medier.