Grundkurs i praktisk lokaljournalistik

Profilkurs Kista folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 termin
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs
Den här kursen lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förhandskunskaper krävs. Deltagare från Järva har företräde. Skicka ett personligt brev med motivering varför du vill gå kursen. Uppge om du har tillgång till egen bärbar dator.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 30 aug 2022 - 6 dec 2022

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri. Skolan tar ut en terminsavgift på 500 kr, vilket avser kostnader för studiebesök, kopiering, viss studielitteratur, försäkring, m.m.

Kontakt: Kerstin Gustafsson Figueroa

E-post:
kerstin.gustafsson@kistafolkhogskola.se

“Idag kan alla bli journalister!”

Nej, men alla tror att de kan bli journalister och det är en helt annan sak. Den här kursen lär dig journalistikens grunder och ger dig verktygen att sortera i floden av information. Idag när “fake news” och “nättroll” kan avgöra viktiga beslut i samhället, desto viktigare att lära sig källkritik och nyhetsvärdering.

Den här kursen lär dig grunderna i journalistik och att arbeta som journalist. Vi arbetar praktiskt och med fokus på skrivande journalistik.

 

Vi går igenom:

 • Tryckfrihetsförordningen - offentlighetsprincipen och meddelarfrihet.

 • de pressetiska reglerna.

 • en artikels uppbyggnad; rubrik, ingress och brödtext.

 • vad är en nyhet? journalistikens fem frågor.

 • skillnad mellan referat och recension

 • intervjuteknik

 • reportage

 • källkritik

Eftersom vi arbetar i Järva kommer vi även bevaka den lokala politiken, lära oss hur vi hittar beslutsfattare och andra aktörer i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Utbildningen sker i samarbete med Nyhetsbyrån Järva, vilket ger möjlighet för deltagarna att få sina texter publicerade “på riktigt”. Det är inget krav, utan en möjlighet för den som kan och vill.

Kursledare: Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.


Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://kistafolkhogskola.se/kurser/grundkurs-i-praktisk-lokaljournalistik/

Fler kurser inom: Skriva Reportage Radiojournalist

Kista folkhögskola

Kista folkhögskola startade 2007 och är Järvaområdets första folkhögskola, det är också den enda av Sveriges 154 folkhögskolor med en muslimsk profil. Kista folkhögskola är en plats där du ska kunna känna sig trygg oavsett bakgrund och vi verkar för att stödja svensk-muslimsk identitet i en interkulturell studiemiljö. Hos oss är alla välkomna oavsett tro och religiös tillhörighet. Målet med vårt arbete är att bygga vidare på de anrika folkbildningsideal som sedan lång tid har präglat svensk, demokratisk samhällsutveckling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kista folkhögskola
Kista Torg 7
164 42 Kista

Telefon: 08-751 50 40
E-post: ansokan@kistafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.kistafolkhogskola.se/