Allmän kurs - Svenska som andraspråk, grund- assistanskursen

Ansökan stängd

Allmän kurs - Svenska som andraspråk, grund- assistanskursen

Långholmens folkhögskola

Ansökan stängd

Skulle du vilja jobba som personlig assistent eller elevassistent? Behöver du också bli bättre på svenska? Då är detta en kurs för dig! 

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Slutförd SFI C eller motsvarande.

Kostnader: 2600:-/läsår för litteratur, övrigt material och studiebesök

Studiestödsnivå (CSN):
Grundskolenivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 30 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:

Telefon: 08-658 16 30
E-post:
info@langholmens.fhsk.se


Kursen är yrkesförberedande och vänder sig till dig som är intresserad av att hjälpa och stödja människor med funktionsnedsättningar. Du studerar svenska som andraspråk, assistanskunskap, samhällskunskap och naturkunskap på grundskolenivå.

I ämnet assistanskunskap kommer du att:

  • lära dig det du behöver för att förstå arbetet som personlig assistent och elevassistent.
  • få kunskap om funktionsnedsättningar och olika sätt att kommunicera.
  • få kunskap om hjälpmedel och omvårdnad.
  • få kunskap om vilka lagar och regler som gäller i arbetet med personer som har funktionsnedsättning.

Du blir bättre på svenska genom att vi samtalar, diskuterar, skriver, läser texter, redovisar arbeten, gör studiebesök och praktikbesök samt arbetar med kreativt skapande. Du studerar kropp och hälsa, där vi går igenom hur kroppen fungerar och vad du ska tänka på för att må så bra som möjligt i ditt framtida yrkesliv.

I kursen ingår praktikbesök, där du möter personer med olika funktionsnedsättningar och deras assistenter. Ibland besöker vi olika verksamheter, där personer med funktionsnedsättningar arbetar eller har fritidsaktiviteter. Vid några tillfällen kommer personer med funktionsnedsättning till oss på skolan och berättar om sig själva. Kursen får också besök av fackförbundet Kommunal, som informerar vilka rättigheter och skyldigheter du har på en arbetsplats.

Studiebesök på olika muséer och utställningar är också en viktig del av innehållet i kursen och hjälper dig förstå arbetet som personlig assistent eller elevassistent. Arbetssättet i kursen innebär både egna skrivuppgifter och grupparbeten, så du får både ta eget ansvar och samarbeta med andra. Dessutom kommer du att lära känna människor från hela världen. 

Kursen är på 1 år och på heltid, vilket betyder att du studerar i skolan 20 timmar i veckan och 20 timmar studerar du hemma. Du kan söka studiemedel hos CSN.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://www.lhmfhsk.se/kurser/assistanskurs/