Dokumentärfilm- Steget in i branschen

Röda Korsets folkhögskola


Ansökan stängd
Kursen för dig som har grundkunskaper i videoproduktion och det dokumentära uttrycket. Kursen förbereder dig för att kunna arbeta yrkesmässigt och skapa kontaktytor i branschen.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundkunskap i kamerateknik, redigering och dokumentärt berättande. Folkhögskola, fristående kurser eller egen erfarenhet. Ett arbetsprov i form av film eller klipp skickas till marie-louise.jarnebrink@redcross.se Goda kunskaper i engelska är meriterande

Kostnader: Materialkostnad 1500 kr för kurslitteratur, datatrafik, studiebesök mm.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2019 - 28 maj 2020

Kontakt:
Lollo Jarnebrink

Telefon: 08-680 18 71
E-post:
marie-louise.jarnebrink@redcross.se

Det här är en kurs för dig som har grundkunskaper i videoproduktion och har kunskap i det dokumentära uttrycket. Kursen förbereder dig för att kunna arbeta yrkesmässigt och skapa kontaktytor i branschen. Vi samarbetar med organisationer och produktionsbolag.

Kursinnehåll Termin 1.

Det dokumentära berättandet används idag inom allt ifrån reklamfilm, tv-reportage till biofilm. Du kan stå på flera ben som dokumentärfilmare. De tre huvudsakliga områdena som ingår i utbildningen är:

Oberooende filmare – Du jobbar under hela terminen med din egen projektidé som fullföljs i

termin 2. Idéutveckling, dramaturgi, projektering och finansiering.

Tv-branschen  – Lär dej använda det dokumentära berättandet inom olika tv-format. Det dokumentära reportaget, film for social change. Intervjuteknik, sätta synk, teamarbete.

Uppdragsfilm – Lär dej förstå och översätta en uppdragsgivares behov till film. Samarbeta med  organisationer och beställare.

Termin 2 Distans

En längre tids praktik samt produktion av eget projekt.

Utbildningen manar även till att utveckla filmares samhällsengagemang och förmåga att arbeta självständigt i demokratisk anda. Kursen samarbetar med skolans andra utbildningar och ger dej inblick i frågor som asylprocess, migration, mänskliga rättigheter, hållbart ledarskap.

Mål

Att komma igång med egna professionella produktioner och känna sig trygg i sin roll som yrkesverksam filmare/inslagsproducent.

Kurskostnad

Du betalar en materialkostnad 1000 kr/termin 1 och 500 kr/termin 2.

Du behöver ha tillgång till egen kamera och redigeringsdator. Vi arbetar i Adobe Premier.

Kursledare: Lollo Jarnebrink

Lollo har arbetat med dokumentärer som tv-producent, projektledare, filmare och dramaturg. Hon har arbetat som frilansare med eget företag i 20 år på bl.a. TV4, SvT, UR, och Röda Korset.

Kurstid

Studierna är på heltid och är studiemedelsberättigande.

Kurstid, två terminer. 26/8 2019 – 28/5 2020

Höstlov, sportlov och påsklov

Anmälan och antagning

Grundkunskap i kamerateknik, redigering och dokumentärt berättande. Folkhögskola, fristående kurser eller egen erfarenhet. Ett arbetsprov i form av film eller klipp krävs.

Arbetsprov skickas till Marie-Louise.Jarnebrink@redcross.se

Länk till kursen på skolans webbplats
http://rodakorsetsfolkhogskola.com