Dokumentär i världen - filmkurs med internationellt fokus

Röda Korsets folkhögskola


Ansökan stängd

Kursen vänder sig till dig som har ett engagemang och intresse i globala frågor och vill använda filmen som verktyg för att visa människors verklighet. 6-8 veckor utlandsstudier på vårterminen!

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Goda kunskaper i engelska. Minst två år på gymnasiet eller motsvarande.

Kostnader: Materialkostnad 1000 kr/termin. Kostnader för utlandsstudier tillkommer.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2020 - 28 maj 2021

Kontakt:
Birger Nilsson

Telefon: 08-680 18 82
E-post:
birger.nilsson@redcross.se

 

Dokumentär i världen på Röda Korsets folkhögskola i Stockholm är en kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper i filmteknik och producera en dokumentärfilm med globala och sociala frågor i fokus. En del av vårterminen är förlagd till utlandet där du jobbar i team med att producera en dokumentärfilm. Filmpremiär hålls enligt tradition på Bio Rio i Stockholm!

 

Kursen varvar praktik och teori under höstterminen, och du jobbar med kortare filmprojekt med övning i film och ljudteknik. Fördjupning i dokumentärfilmsprocessen där research, dramaturgi och manusarbete ingår. Kursen tittar även närmare på medias roll i samhället och dess betydelse för viktiga globala frågor.

Första delen av vårterminen förläggs till utlandet (senast Uganda) där deltagarna jobbar i team och producerar dokumentärfilm. När det är möjligt genomförs också ett kortare filmprojekt tillsammans med det lokala Röda Korset. Tillbaka på skolan i Skärholmen redigerar grupperna sina filmer och planerar visningar på olika platser i Sverige. 

På skolan finns en liten biograf som används för filmvisning. Det finns även ett antal redigeringsrum med den utrustning deltagarna behöver.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • ha grundläggande kunskap i dokumentärfilmsproduktion
  • ha kunskap och erfarenhet i projektarbete
  • kunna inspirera till att använda dokumentärfilm som verktyg i demokratiarbete