Allmän kurs - Sikta mot högskolan

Ansök nu

Allmän kurs - Sikta mot högskolan

Röda Korsets folkhögskola


Ansök nu

Vill du få gymnasiebehörighet för att kunna söka dig vidare till universitet eller högskola? Har du dessutom redan gått ett par år på gymnasiet? Sikta mot högskolan på Röda Korsets folkhögskola erbjuder behörighetsgivande studier en trygg och inspirerande miljö. Våga ta dig vidare!

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Minst två års studier på gymnasium, folkhögskola eller motsvarande, eller minst ett års studier på gymnasiet och minst ett års arbetslivserfarenhet.

Kostnader: Materialkostnad 1000 kr/termin. Kostnader för kurslitteratur och studiebesök tillkommer.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 25 aug 2021 - 1 jun 2022

Kontakt:
Åsa Söderlund Dahl

Telefon: 08-68018 71/83
E-post:
asa.soderlund.dahl@redcross.se


Sikta mot högskolan på Röda Korsets folkhögskola är en högskoleförberedande kurs som motsvarar sista året på gymnasiet. Kursen förbereder dig för högre studier på högskola eller universitet genom fördjupade kunskaper inom samhällsfrågor, språk och litteratur. 

Förutom ämnesstudier i de kärnämnen som ingår i allmän kurs arbetar kursen aktivt med olika högskoleförberedande övningar. Det kan till exempel vara att skriva, läsa och analysera olika typer av akademiska texter och att öva inför högskoleprovet. Källkritik och studieteknik är viktiga moment i kursen. Andra högskoleförberedande aktiviteter som ingår är studiebesök på olika universitet, högskolor samt andra relevanta platser och minst ett teaterbesök.

För oss på Röda Korsets folkhögskola är det viktigt att uppmuntra och stärka varje deltagare. Var och en ska känna sig välkommen, delaktig och veta sina styrkor. Nyckeln till studiemotivation och självständighet är självkänsla.

Ibland sker undervisningen i temaform tillsammans med andra kurser på skolan. Det kan vara gemensamma föreläsningar och workshops med teman som demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet. I början av läsåret anordnas en gemensam friluftsdag för alla kurser på skolan.

Möjlighet till behörighetsgivande studier i:

Svenska 1, 2, 3
Engelska 5, 6
Matematik 1b och 2b
Historia 1a
Samhällskunskap 1b
Naturkunskap 1b
Religion 1a 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • uppnå behörigheter i de kärnämnen som saknas
  • analysera och förstå olika typer av texter
  • skriva texter med ett nyanserat och situationsanpassat språk
  • vara förberedd inför att fortsätta med vidare studier
  • arbeta tillsammans med andra i grupp
  • organisera dina studier och ta eget ansvar för inlärning