Dokumentär i världen - filmkurs med internationellt fokus

Ansök nu

Dokumentär i världen - filmkurs med internationellt fokus

Röda Korsets folkhögskola

Ansök nu

Kursen vänder sig till dig som har ett engagemang och intresse i globala och sociala frågor och vill använda filmen som verktyg för att visa människors verklighet. Populär kurs - sök i god tid!

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Goda kunskaper i engelska. Minst två år på gymnasiet eller motsvarande.

Kostnader: Materialkostnad 1000 kr/termin. Kostnader för utlandsstudier tillkommer.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 25 aug 2021 - 1 jun 2022

Kontakt:
Birger Nilsson

Telefon: 08-680 18 82
E-post:
birger.nilsson@redcross.se


 

Dokumentär i världen på Röda Korsets folkhögskola i Stockholm är en kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper i filmteknik och producera en dokumentärfilm med globala och sociala frågor i fokus. En del av vårterminen är förlagd till utlandet där du jobbar i team med att producera en dokumentärfilm. Filmpremiär hålls enligt tradition på Bio Rio i Stockholm!

 

Kursen varvar praktik och teori under höstterminen, och du jobbar med kortare filmprojekt med övning i film och ljudteknik. Fördjupning i dokumentärfilmsprocessen där research, dramaturgi och manusarbete ingår. Kursen tittar även närmare på medias roll i samhället och dess betydelse för viktiga globala frågor.

Första delen av vårterminen förläggs till utlandet (senast Uganda) där deltagarna jobbar i team och producerar dokumentärfilm (vi förhåller oss dock till Folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende resande vilket kan komma att påverka upplägget). När det är möjligt genomförs också ett kortare filmprojekt tillsammans med det lokala Röda Korset. Tillbaka på skolan i Skärholmen redigerar grupperna sina filmer och planerar visningar på olika platser i Sverige. 

På skolan finns en liten biograf som används för filmvisning. Det finns även ett antal redigeringsrum med den utrustning deltagarna behöver.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • ha grundläggande kunskap i dokumentärfilmsproduktion
  • ha kunskap och erfarenhet i projektarbete
  • kunna inspirera till att använda dokumentärfilm som verktyg i demokratiarbete