Dokumentär i världen - filmkurs med internationellt fokus

Ansök nu

Dokumentär i världen - filmkurs med internationellt fokus

Röda Korsets folkhögskola

Ansök nu

Kursen vänder sig till dig som har ett engagemang och intresse i globala och sociala frågor och vill använda filmen som verktyg för att visa människors verklighet. Populär kurs - sök i god tid!

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: 15 april 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Goda kunskaper i svenska och engelska. Minst två år på gymnasiet eller motsvarande.

Kostnader: Serviceavgift 1000 kr/termin. Kostnader för utlandsstudier tillkommer.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 25 aug 2022 - 1 jun 2023

Kontakt:
Lollo Jarnebrink

Telefon: Exp 08-680 18 83
E-post:
marie-louise.jarnebrink@redcross.se


OBS!
Ansök senast
15 april 2022
 

Dokumentär i världen på Röda Korsets folkhögskola i Stockholm är en kurs för dig som vill få grundläggande kunskaper i filmteknik och producera en dokumentärfilm med globala och sociala frågor i fokus. En del av vårterminen är förlagd till utlandet där du jobbar i team med att producera en dokumentärfilm. Filmpremiär hålls enligt tradition på Bio Rio i Stockholm!

 

Kursen varvar praktik och teori under höstterminen, och du jobbar med kortare filmprojekt med övning i film och ljudteknik. Fördjupning i dokumentärfilmsprocessen där research, dramaturgi och manusarbete ingår. Kursen tittar även närmare på medias roll i samhället och dess betydelse för viktiga globala frågor.

Under januari och februari åker kursen utomlands för att producera dokumentärfilm. När det är möjligt genomförs också ett kortare filmprojekt tillsammans med det lokala Röda Korset. Resan ger dig väldigt värdefulla konkreta erfarenheter av hur det är att arbeta med dokumentärfilm. Tillbaka på skolan i Skärholmen redigerar grupperna sina filmer och planerar visningar på olika platser i Sverige. 

I många år har vi rest till Uganda. Förra läsåret, när vi inte kunde resa pga pandemin, arbetade kursen med ett Östersjötema istället och besökte olika platser i Sverige. Innevarande läsår följer vi utvecklingen av pandemin och anpassar resplanerna utifrån hur situationen utvecklar sig. 

På skolan finns en liten biograf som används för filmvisning. Det finns även ett antal redigeringsrum med den utrustning deltagarna behöver.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • ha grundläggande kunskap i dokumentärfilmsproduktion
  • ha kunskap och erfarenhet i projektarbete
  • kunna inspirera till att använda dokumentärfilm som verktyg i demokratiarbete