Kurs i genus och mänskliga rättigheter

Profilkurs Röda Korsets folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

För dig som är intresserad av genusfrågor, feminism, maktstrukturer och frihet från diskriminering, och att skapa poddar och film. En längre utlandsresa ingår i kursen!

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Intresse för mänskliga rättigheter. Goda kunskaper i svenska och engelska, engagemang i frivilligorganisation eller erfarenhet av socialt arbete är en merit.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 25 aug 2022 - 1 jun 2023

Kostnader: Serviceavgift 1000 kronor per termin. Kostnader för kurslitteratur, resa och uppehälle tillkommer.

Kontakt: Pija Johanson

Telefon: 08-680 18 83

E-post:
pija.johanson@redcross.se

 

Är du intresserad av genusfrågor, feminism och frihet från diskriminering? Genus och mänskliga rättigheter på Röda Korsets folkhögskola är en kurs för dig som vill veta mer om normkritiska perspektiv och intersektionalitet. Två månaders utlandsförlagda studier eller praktik i Sverige under vårterminen.

Den här kursen ger dig verktyg för att mobilisera och verka för ett jämställt samhälle och förbereder dig att arbeta som kommunikatör med dessa frågor. Vi går bland annat igenom kvinnorörelsen historiskt och globalt ur ett genusperspektiv. Hur ser kvinnors livsvillkor ut ur ett nationellt och internationellt perspektiv? Vilka internationella överenskommelser har slutits? Vilka sociala rörelser har drivit på jämställdhetsarbetet?

En viktig del av kursen är att arbeta med olika verktyg för att kunna påverka och föra ut ett budskap. Du får bland annat jobba med poddar, sociala medier och workshops.  Skolan har en egen poddstudio och du får lära dig grunderna i redigeringsprogram för ljud samt spela in, redigera och producera poddar i en trygg miljö.  

Under vårterminen gör deltagarna en studieresa utomlands. Under resan genomförs en fördjupande studie om människors livsvillkor ur ett genusperspektiv. Under pandemin gjorde dock alla deltagare praktik då det inte gick att resa. Det var väldigt givande och ledde även till jobb för några av deltagarna. Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller resor och praktik.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 • ha blivit mer medveten om din egen position i olika samhällsstrukturer och hur du kan agera för att vara en del av förändringsprocesser
 • använda olika kommunikationsmetoder för att mobilisera och opinionsbilda för jämställdhet
 • grundläggande kunskap om diskriminering utifrån ett genusperspektiv
 • kunskap om mänskliga rättigheter och särskilt om CEDAW
 • grundläggande kunskap om den feministiska rörelsens framväxt
 • ha skapat och deltagit i utåtriktat informationsarbete genom att hålla en workshop/föreläsning/utställning
 • deltagit i volontärt arbete inom Röda Korsets eller annan icke-statlig organisations regi

Röda Korsets folkhögskola

Påverka framtiden och ta ledning för en hållbar värld!

Röda Korsets folkhögskola ligger mitt i Skärholmen i Stockholm. Här pluggar du i en trivsam urban miljö med stor öppenhet och en spännande blandning av människor med olika bakgrunder.

Folkhögskolan har ett globalt och socialt fokus och Röda Korsets grundprinciper ligger till grund för skolans verksamhet.

Välkommen du med!

Läs mer om skolan

Postadress:
Röda Korsets folkhögskola
Lillholmsvägen 2
127 48 Skärholmen

Besöksadress: Bredholmstorget 14

Telefon: 08-680 18 71 alt 08- 680 18 83
E-post: fhsk@redcross.se
Webbadress: https://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/