Migration och social hållbarhet på Röda Korsets folkhögskola är en distanskurs för dig som vill arbeta för en hållbar samhällsutveckling och fördjupa dig i migrationsfrågor utifrån ett rättighetsperspektiv. Vi tror att handling är viktigt för förändring, vilket avspeglas i kursens upplägg med både teoretiska och praktiska delar. Under kursen ges goda möjligheter att skapa kontakter och nätverka med organisationer inom fältet.
Kursen Migration och social hållbarhet tar ett helhetsgrepp om ämnet migration. Kursen börjar med att titta på orsakerna till flykt och migration. Varför flyr och migrerar människor? Vidare lär vi oss om asylrätt, flyktingkonventionen och vilka lagar som finns i Sverige. Hur går asylprocessen går till och vad som händer om en får stanna i Sverige, eller om en får avslag?
Studier i social hållbarhet är också en del av kursen. Vad betyder egentligen integration, segregation och strukturell diskriminering? Vi undersöker och diskuterar vilka hinder och möjligheter det finns för social hållbarhet.
Kursen använder sig av deltagarnas engagemang för ämnet och avslutas med att deltagarna väljer en fråga som de vill lyfta och gör en aktion tillsammans. Vi på Röda Korsets folkhögskola tror att handling är viktigt för förändring.
Efter avslutad kurs har du ett sammanhang och nätverk som du kan ta avstamp från när du söker dig vidare mot fortsatta studier, arbete, engagemang eller annan riktning i livet.
Varje träff på skolan är två dagar. Sju träffar kommer att fördelas över läsåret (sept, okt, nov, dec, jan, mars, maj). En träff är på distans.