Dokumentärfilm-Steget in i branschen- Fördjupningskurs

Profilkurs Röda Korsets folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Ta chansen att fördjupa dina kunskaper i dokumentärfilm genom den här fortsättningskursen med sikte på jobb! Utlandsstudier och praktik på produktionsbolag ingår i kursen. Vårterminen är på distans.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundkunskap i kamerateknik, redigering och dokumentärt berättande. Goda kunskaper i engelska. Arbetsprov krävs.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Materialkostnad 1000 kr/termin för kurslitteratur, datatrafik, studiebesök mm. Kostnad för studieresa på höstterminen tillkommer.

Kontakt: Lollo Jarnebrink

Telefon: 08-680 18 71

E-post:
marie-louise.jarnebrink@redcross.se

Steget in i branschen är kursen för dig som vill fördjupa dina kunskaper inom film och dokumentärt berättande. Du har redan erfarenhet av att filma och redigera och har ett stort intresse för samhällsfrågor och förändringsarbete. I kursen ingår både en kortare studieresa på hösten och en längre praktik och/eller projektarbete under våren. 

Det dokumentära berättandet används idag inom allt ifrån reklamfilm, tv-reportage till biofilm. Som dokumentärfilmare kan du stå på många olika ben. Kursen ger dig kunskaper för att kunna genomföra filmprojekt från start till mål och hur du kan jobba inom olika delar av branschen. 

Utbildningen kommer att ge dig chansen att utveckla ditt samhällsengagemang genom film. Vi djupdyker i ämnet Film for social change, dvs. hur man kan arbeta med film och påverkansarbete. Med hjälp av föreläsare, filmare och workshops kommer du att få insikt i hur du kan arbeta med film som ett verktyg för förändring.

Studieresa och praktik

På höstterminen kommer kursen att göra en studieresa på 2-3 veckor till Albanien eller Grekland. På plats görs ett dokumentärt fältarbete för en lokal organisation. Filmen blir en del av ett informationsarbete som kursen kommer att genomföra i slutet av första terminen. Deltagarna bekostar själva resa och uppehälle. 

Under vårterminen gör du en längre valfri praktik på ett produktionsbolag och/eller driver ett eget filmprojekt. Vårterminen sker på distans men du har hela tiden tillgång till dina lärare som stöd och handledare i projektet. 

Du behöver ha tillgång till egen kamera och redigeringsdator. Läs mer om utrustning på skolans hemsida

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 • ha kommit igång med egna professionella produktioner
 • att känna sig trygg i sin roll som yrkesverksam filmare / inslagsproducent och de olika former man kan komma att arbeta inom (oberoende filmare, TV-produktion, uppdragsfilm)
 • kunna använda dokumentärfilm som verktyg i demokrati- och påverkansarbete
 • ha genomfört en kurs i Första hjälpen vid olycksfall

Röda Korsets folkhögskola

Påverka framtiden och ta ledning för en hållbar värld!

Röda Korsets folkhögskola ligger mitt i Skärholmen i Stockholm. Här pluggar du i en trivsam urban miljö med stor öppenhet och en spännande blandning av människor med olika bakgrunder.

Folkhögskolan har ett globalt och socialt fokus och Röda Korsets grundprinciper ligger till grund för skolans verksamhet.

Välkommen du med!

Läs mer om skolan

Postadress:
Röda Korsets folkhögskola
Lillholmsvägen 2
127 48 Skärholmen

Besöksadress: Bredholmstorget 14

Telefon: 08-680 18 71 alt 08- 680 18 83
E-post: folkhogskolan@redcross.se
Webbadress: https://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln