Ordförandeprogrammet - distans

Scouternas folkhögskola


Ansök nu

Är du en ung ledare med ett styrelseuppdrag?
Vill du utveckla ditt ledarskap tillsammans med fler som du?
Då är den här utbildningen för dig!

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Studietakt: 25%

Längd: 8 månader

Ansök senast: 16 aug 2020

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att ansöka fyller du i vårt ansökningsformulär. Vi hanterar ansökningar löpande fram till kursstart. Om kursen blir full tidigare kommer ansökan stänga tidigare.

Kostnader: Utbildningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift för studiematerial samt kost och logi om 4000 kr. Avgiften betalas efter antagning. Resor till och från träffarna betalas av deltagaren.

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 7 sep 2020 - 9 maj 2021

Plats för kursen: Kursgårdar i Stockholmsområdet

Kontakt:
Ylle Stigzelius Åkermo

Telefon: 072-070 69 43
E-post:
ylle.akermo@scouterna.se

OBS!
Ansök senast 16 aug 2020

Ordförandeprogrammet är en utbildning för unga ledare i civilsamhället. Du måste inte vara ordförande idag, men du behöver vara intresserad av ledarskap och kanske ha en ambition om att vilja bli ordförande framöver. Utbildningen riktar sig till unga ledare från olika organisationer och föreningar. Allt från Scouterna och Frälsningsarmén till RFSU och studentorganisationer. 

Kursupplägg

Kursen startar den 7 september 2020 och avslutas den 9 maj 2021.

  • Webbkurs
    I Ordförandeprogrammet ingår en webbkurs i tre delar. Varje del är som en förberedelse inför kurshelgerna.
  • Kurshelger
    Vi träffas under tre helger (oktober, februari och maj, se datum nedan). Under kurshelgerna fokuserar vi på att diskutera och utbyta erfarenheter. Kurshelgerna leds av ett ideellt ledarteam men det är tillsammans med deltagarna som innehållet skapas.
  • Mentorskap
    Parallellt med utbildningen pågår ett mentorskapsprogram. Deltagarna hittar sina egna mentorer och programmet är fritt utformat men med stöd från kursteamet.

Kurshelg 1: 23-25 oktober

Kurshelg 2: 5-7 februari

Kurshelg 3: 7-9 maj

Det är obligatoriskt att delta på alla tre kurshelgerna.

Utbildningens syfte är att ge en grundläggande utbildning i ledarskap utifrån ett värdebaserat perspektiv. Vi fokuserar på att stärka kunskaper som behövs för att leda en styrelse. På Scouternas folkhögskola kombinerar vi scoutmetoden med folkbildning vilket resulterar i en utbildningsmetod där deltagarna är med och skapar innehållet i utbildningen. Det kräver ett aktivt deltagande men ger i utbyte unika utbildningar där ingen kursomgång är en annan lik. Det är så vi bygger starka ledare. Det är så vi tillsammans skapar en bättre värld. Tillsammans med andra kommer du att växa som ledare! 

Målgrupp

Utbildningen är skapad för dig som är ung ledare i en styrelse, med fördel på lokal eller regional nivå. Du är ordförande eller har ambition att bli ordförande. Du är ungefär 18-26 år. Stämmer beskrivningen inte helt in på dig men du tror ändå att utbildningen är för dig? Sök ändå!

Vanliga frågor & svar

Fråga: Måste jag vara scout för att gå utbildningen?
Svar: Nej, vi vill ha deltagare från OLIKA organisationer och föreningar (förra året var åtta olika organisationer representerade).

Fråga: Måste jag vara ordförande för att gå utbildningen?
Svar: Nej, du kan vara ordförande, men du kan också ha en ambition att bli ordförande i framtiden. För att utbildningen ska vara givande bör du vara invald i en styrelse, utöver det är intresset för ledarskap det viktigaste.