Ledarskap för hållbarhet - distans

Profilkurs, Distanskurs Scouternas folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  Två terminer
 • Ansök senast:
  15 aug 2022
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Utbildningen Ledarskap för hållbarhet ger dig mod, verktyg och inspiration att påverka och leva hållbart i takt med den globala utvecklingen.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Vid fler sökande än platser kommer urval göras på grundval av; anmälningstid, tidigare erfarenhet av ledarskap och hållbarhet, sökandes intresse samt total sammansättning av gruppen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 29 aug 2022 - 2 jun 2023

Träffar:
25 obligatoriska träffar

Kostnader: All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Vi tar däremot ut en avgift för bland annat studiematerial om totalt 2000 kr. I den ingår all kurslitteratur.

Kontakt: Cecilia Wesslén

Telefon: 08-555 065 48

E-post:
cecilia.wesslen@scouterna.se

Ledarskap för hållbarhet handlar både om hur du och jag kan leva mer hållbart, men också om vad vi som samhälle kan göra för att påskynda omställningen till en mer hållbar värld. Genom att ta del av vad andra gör, vad vi behöver göra och vilka verktyg och metoder som finns idag, så tror vi att du kan få både mod och inspiration till att hitta din väg.


Om kursen
Under ett år får du möjligheten att fördjupa dig i Agenda 2030 och hållbar utveckling i samhället. I utbildningen ingår även moment kring ledarskap, mångfald och demokrati. Tillsammans tar vi oss igenom alla delmål, löser uppgifter i grupp samt leder samtal och diskussioner kring vilka utmaningar som samhället håller på att gå igenom. Vi får ny inspiration genom att lyssna på gästföreläsare, göra studiebesök samt tar del av ny fakta och kunskap. Genom en ökad medvetenhet brukar engagemanget för olika frågor stärkas och du kommer att hitta din roll i samhällets utveckling.

I utbildningen tittar vi närmare på alla hållbarhetsmålen och utgår från dem när vi studerar globala frågor i stort och smått. Vi behandlar både ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Under distansdelen av utbildningen får ni både individuella uppgifter och gruppuppgifter som ni sedan redovisar skriftligt via vår digitala läroplattform. Det finns en stor möjlighet till flexibilitet då inga kurspass på distans är tidsberoende.

Du får möjlighet att utveckla ditt ledarskap genom att lära dig mer om dig själv, uppleva utmaningar samt hitta mod och verktyg till att förändra världen. I utbildningen ingår även en projektperiod där du får använda dina kunskaper i praktiken med ett eget projekt. Under sista delen gör du ett fördjupningsarbete och ett gemensamt projekt med resten av gruppen utifrån era egna intressen kring hållbarhet.

Under läsåret 2022/2023 hoppas vi att vi kommer kunna genomföra en gruppresa till något av Scouternas världsscoutcenter i Europa. Detta beror såklart på hur pandemin utvecklas i Europa och hur många sökanden vi får. Under gruppresan kommer vi att fokusera på globala frågor kring hållbarhet och får möjlighet att träffa ledare från andra länder.


Schema 2022/2023
Utbildningen är en distansutbildning på heltid under ett läsår, men vi har 5 obligatoriska fysiska träffar i Stockholm (om inte annat anges). Varje träff är en hel vecka. Utbildningen startar den 29 augusti 2022 och avslutas den 2 juni 2023.

Undervisningen sker genom vår digitala läroplattform, där du varje vecka får några uppgifter att göra både ensam och i en mindre grupp. Du behöver göra alla uppgifterna och närvara vid 80 % (4/5) av veckorna för att få ett utbildningsbevis.

Vecka 1: 29 augusti-2 september 2022 - Tema ekologisk hållbarhet

Vecka 2: 7-11 november 2022 - Tema ekonomisk hållbarhet

Vecka 3: 16-20 januari 2023 - Tema social hållbarhet

Projektperiod: 23 januari -14 april 2023 (ca 3 månader)

Vecka 4: 17-21 april 2023 - Redovisningar och utblick (eventuellt utanför Sverige)

Vecka 5: 29 maj-2 juni 2023 - Slutprojekt och avslutning

Kostnad för studier
All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Vi tar däremot ut en avgift för bland annat studiematerial om totalt 2000 kr. I den ingår all kurslitteratur. Eventuella kostnader för resor under projektperioden och inför träffar kan tillkomma.

För att tacka ja till din plats ska du betala en bekräftelseavgift på 500 kr. Bekräftelseavgiften måste betalas två veckor efter att du har blivit antagen och kan tyvärr inte betalas tillbaka även om du väljer att tacka nej till din plats senare. Resterande belopp ska betalas efter kursstart. Om du tackar nej till din plats med mindre än två veckor kvar till kursstart så är du fortfarande skyldig att betala hela kursavgiften, då vi redan då har haft administrativa kostnader kopplat till din plats. Har du frågor om avgiften eller behöver hjälp, är du alltid välkommen att höra av dig till ansvarig kursledare.

Sök gärna bidrag och stipendier, eller merkostnadslån från CSN. Du är även välkommen att söka bidrag från Scouternas utbildningsfond.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.scouternasfolkhogskola.se/profilkurser/ledarskap-for-hallbarhet/

Scouternas folkhögskola

Hos Scouternas folkhögskola står utvecklingen i centrum. Vår idé är att ge människor verktyg för att växa, både som individer och ledare. Vi tror på delaktighet och ansvar. På att lära genom att göra. Vi arbetar utifrån en väletablerad pedagogisk metod där den personliga utvecklingen står i centrum. Hos oss möts du av ledarskap, gemenskap och utveckling oavsett om du går allmän kurs, några av våra särskilda kurser eller en scoutledarutbildning. Vi utbildar för en bättre värld.

Läs mer om skolan

Postadress:
Scouternas folkhögskola
Box 42034
126 12 Stockholm

Besöksadress: Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten

Telefon: 08-555 065 10, vardagar 9-16.
E-post: folkhogskola@scouterna.se
Webbadress: http://www.scouternasfolkhogskola.se/