Allmän kurs distans

Ansök nu

Allmän kurs distans är en modern, flexibel utbildning som anpassar sig till deltagarnas praktiska situation. Vi har inga schemalagda lektioner och inga lektionssalar, vi studerar när och var som helst. På nätet träffas vi för att diskutera, byta erfarenheter och lära känna varandra.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Avslutade grundskolestudier.

Kostnader: All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du 500 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial, mm.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 jan 2022 - 14 jun 2022

Plats för kursen: Distans

Kontakt:
Helena Dohns

Telefon: 08-555 065 58
E-post:
helena.dohns@scouterna.se


En allmän kurs på folkhögskola ger behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi på Scouternas folkhögskola lägger en grund för nästa steg i dina studier. Allmän kurs distans använder en modern och flexibel kursplattform. Vi arbetar med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Vi ger dig makt, mod och verktyg så att du kan utveckla både dig själv och samhället. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs distans. Här får du behörighet att söka vidare till högre utbildning.

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar.

Obs! Vi antar löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan. 

Kursen vänder sig till dig som:

 • Är över 18 år (eller fyller 18 under året du påbörjar studierna).
 • Saknar fullständiga gymnasiebetyg.
 • Behöver behörighet till studier på högskola/universitet.
 • Behöver kunna studera flexibelt på distans.

Kursens innehåll
När du studerar på distans läser du varje ämneskurs för sig, oftast 2-3 per termin. Varje termin har vi även en temavecka med ämnesövergripande studier som fokuserar på Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Vi erbjuder alla ämnen som ger grundläggande behörighet och vissa som ger dig särskild behörighet. Vilka ämnen du ska läsa beror på vad du tidigare har studerat och vilken behörighet du vill ha. Innan du ansöker är det bra om du vet vilken behörighet du vill ha. Du kommer i din ansökan få frågan om du vill läsa för att uppnå grundläggande yrkeshögskolebehörighet, särskild yrkeshögskolebehörighet, grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.

Särskild behörighet innebär att en utbildning i vissa fall kräver att du har med dig något eller några extra ämnen utöver den grundläggande behörigheten. Har du frågor kring behörigheter eller vilka ämnen du behöver läsa så är du välkommen att höra av dig till vår studie- och yrkesvägledare Maria Lagerberg på maria.lagerberg@scouterna.se eller kontakta biträdande rektor.

Vi ger följande kurser på gymnasienivå:

 • Svenska 1
 • Svenska 2
 • Svenska 3
 • Engelska 5
 • Engelska 6
 • Religion 1
 • Samhällskunskap 1b
 • Historia 1b
 • Naturkunskap 1b
 • Naturkunskap 2
 • Matematik 1b
 • Matematik 2b
 • Matematik 3b

Från och med höstterminen 2021 ger vi även Ledarskap och organisation som ny kurs inom vår profil.

Omdöme - inte betyg
Förutom att du får behörighet i de kurser du klarat, får du på en folkhögskola ett sammanfattande studieomdöme som visar på din förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger dig möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.


Studietid
Kursens längd är 1-3 år beroende på hur mycket du har studerat tidigare. Det krävs 1 års studier för att kunna få ett studieomdöme.

Datum för vårterminen 2022 är följande:
19 januari - 14 juni 2022 (21 veckor)

Vi har inga schemalagda fysiska träffar.

Även om kursen inte har några obligatoriska träffar är du välkommen att besöka oss på Instrumentvägen 19 i Hägersten. Hör av dig så bokar vi in en tid för ditt besök.

Studiemedel
Kursen är studiemedelsberättigad från CSN. Du måste själv ansöka om studiemedel och skicka in en studieförsäkran i början av varje termin via ”Mina sidor” på www.csn.se.


Kostnad för studier
All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du 500 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial, mm. Efter att du har bekräftat din plats får du en faktura hemskickad som ska betalas innan du påbörjar dina studier hos oss.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.scouternasfolkhogskola.se/ak/akd/