• Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1-3 år
  • Ansök senast:
    Löpande
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs

Saknar du ett fullständigt gymnasiebetyg? Känner du att det är dags att komma vidare och hitta fler vägar i livet? Scouternas folkhögskola erbjuder allmän kurs i klassrum. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Avslutade grundskolestudier.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 18 jan 2024 - 5 jun 2024

Kostnader: All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du för närvarande 1350 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial, hajker, studiebesök, fika mm.

Kontakt: Jenny Ahlin, biträdande rektor

Telefon: 08-555 065 58

E-post:
jenny.ahlin@scouterna.se

En allmän kurs på folkhögskola ger behörighet för att studera vidare på universitet, yrkeshögskola eller annan eftergymnasial utbildning. Vi på Scouternas folkhögskola lägger en grund för nästa steg i dina studier.

Vi ger dig makt, mod och verktyg så att du kan utveckla både dig själv och samhället. Du som inte hittade din plats i den traditionella gymnasieskolan men vill vidare i livet är välkommen att söka till Allmän kurs.

Vi som jobbar här är duktiga på att överbrygga klyftor och skapa trygga möten. Vi utbildar genom kunskap, insikter och verklig förståelse. Våra metoder bygger på inkludering, dialog, teori som omsätts i praktik, och tydliga värderingar.

I Allmän kurs på Scouternas folkhögskola arbetar vi tematiskt. Vi ämnesintegrerar undervisningen och våra teman genomsyras av Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Vi arbetar ibland i mindre grupper och ibland alla tillsammans. Vi går på många studiebesök och använder ibland naturen i närområdet som klassrum. Det viktiga är inte dina tidigare prestationer, utan att du och dina färdigheter utvecklas. En nyckel till det är engagerade lärare, små klasser samt en öppen och trygg miljö. Vi vet att varje kursdeltagare har unika erfarenheter, som vi alla, deltagare såväl som lärare, kan lära oss av.

I kreativt inredda lokaler i Örnsberg i Stockholm, mindre än en kvart från T-centralen, får du tillgång till modern teknik och hängivna lärare. Vi vill göra dig förberedd både för högre studier och för ett yrkesliv där du behöver kunna hantera digitala verktyg.


Kursen vänder sig till dig som:

  • Är över 18 år (eller fyller 18 under året du påbörjar studierna).
  • Saknar fullständiga gymnasiebetyg eller behöver komplettera för att få  särskild behörighet till studier på högskola/universitet.

Kursens innehåll
När du läser i klassrum läser du ämnena parallellt och som ämnesintegrerat tema.

Vi erbjuder alla ämnen som ger grundläggande behörighet och vissa som ger dig särskild behörighet. Vilka ämnen du ska läsa beror på vad du tidigare har studerat och vilken behörighet du vill ha. Innan du ansöker är det bra om du vet vilken behörighet du vill ha. Du kommer i din ansökan få frågan om du vill läsa för att uppnå grundläggande yrkeshögskolebehörighet, särskild yrkeshögskolebehörighet, grundläggande högskolebehörighet eller särskild högskolebehörighet.

Särskild behörighet innebär att en utbildning i vissa fall kräver att du har med dig något eller några extra ämnen utöver den grundläggande behörigheten. Har du frågor kring behörigheter eller vilka ämnen du behöver läsa så är du välkommen att höra av dig till vår studie- och yrkesvägledare Mattias Hallgren på mattias.hallgren@scouterna.se eller kontakta biträdande rektor.

Vi ger följande kurser på gymnasienivå:

  • Svenska/Svenska som andraspråk 1
  • Svenska/Svenska som andraspråk 2
  • Svenska/Svenska som andraspråk 3
  • Engelska 5
  • Engelska 6
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Samhällskunskap 1a2
  • Historia 1a1
  • Historia 1a2
  • Naturkunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a2
  • Matematik 1b
  • Matematik 2b
  • Matematik 3b

Omdöme - inte betyg
Förutom att du får behörighet i de kurser du klarat, får du på en folkhögskola ett sammanfattande studieomdöme som visar på din förmåga att bedriva studier. Omdömet sätts i en sjugradig skala och ger dig möjlighet att söka till högskolan via folkhögskolekvoten.


Studietid
Kursens längd är 1-3 år beroende på hur mycket du har studerat tidigare. Det krävs 1 års studier för att kunna få ett studieomdöme.

Studierna är på heltid, och du har lärarledda lektioner måndag-fredag.

 
Studiemedel
Kursen är studiemedelsberättigad från CSN. Du måste själv ansöka om studiemedel och skicka in en studieförsäkran i början av varje termin via ”Mina sidor” på www.csn.se.


Kostnad för studier
All undervisning vid Scouternas folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du för närvarande 1350 kr/termin för böcker, försäkring, arbetsmaterial, hajker, studiebesök, fika mm.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.scouternasfolkhogskola.se/ak/ak/

Scouternas folkhögskola

Scouternas folkhögskola välkomnar alla som vill utvecklas. Vi är en folkhögskola som bedriver mycket utbildning digitalt och på distans. Vi försöker alltid anpassa och möta deltagarna där de befinner sig i sin utveckling. Vi har fokus framåt och erbjuder utbildningar som ger människor mod, makt och verktyg att utveckla sig själva och sin omvärld.

Läs mer om skolan

Postadress:
Scouternas folkhögskola
Box 42034
126 12 Stockholm

Besöksadress: Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten

Telefon: 08-555 065 10, vardagar 9-16.
E-post: folkhogskola@scouterna.se
Webbadress: http://www.scouternasfolkhogskola.se/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln