Filmutbildningen

Ansök nu

Filmutbildningen

Sigtuna folkhögskola

Ansökan öppnar snart

På Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola får du lära dig att producera film och utforska ditt filmiska uttryck. I samarbete med andra kulturutbildningar på skolan får du pröva på olika kreativa nyckelroller inom ett filmteam. Hos oss får du möjligheten att arbeta praktiskt med film och göra många olika korta filmproduktioner.  

 

”Filmutbildningen passar både dig som satsar på att jobba med film och dig som bara är nyfiken på film” – Stina (tidigare deltagare på Filmutbildningen)

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år Två terminer

Ansök senast: 1 Maj 2022

Ansökan öppnar: 14 Jan 2022

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Fullgjort gymnasium. Alla som fyllt 18 är behöriga att söka Filmutbildningen. Antagningsprov. Information får du god tid innan intervjun

Kostnader: Kostnader för försäkring, kopiering, IT-användning och f m-kaffe är 1.200:-/termin. Kommer att höjas. Uppdatering på hemsidan kommer senast i samband med intervju. Litteratur- och materialkostnad 3.500/termin.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kontakt:
Johan Syrén, kursansvarig

Telefon: 08-592 583 00
E-post:
johan.syren@sigtunafolkhogskola.se


OBS!
Ansökan öppnar
14 Jan 2022

EN GRUNDLÄGGANDE FILMUTBILDNING 

Filmutbildningen ger dig praktisk och teoretisk kunskap om filmproduktion. Du lär dig att berätta med bild och ljud, och får såväl tekniska som estetiska och kommunikativa färdigheter för att genomföra dina filmiska visioner och projekt. 

Sigtuna folkhögskola är en kreativ mötesplats för flera olika konstarter. Ditt filmskapande kan utvecklas i samarbete med olika personer som har skilda erfarenheter, intressen och bakgrunder. Det huvudsakliga lärandet är praktisk-baserat – med många filmrelaterade övningar och flertalet korta filmprojekt – men varvas med både teori och kulturhistorisk orientering. Du får grunder för hela kedjan av en filmproduktion och lär dig hur en film blir till från idéstadie till färdig produkt. 

För att gå utbildningen behöver du inte sysslat med film tidigare, men du bör ha ett brinnande intresse för film och filmproduktion. Efter utbildningen blir du väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att producera egna filmer, eller att starta en egen firma med några av dina vänner.

KURS­INNEHÅLL 

 • Filmfoto
  - Om kamerans funktioner, bildkomposition och ljussättning
 • Filmljud
  - Grundläggande ljudteknik och ljudläggning
 • Filmklippning
  - Klipptekniker, VFX, organisation och berättande
 • Filmregi
  - Filmdramarturgi, regibearbetning och personregi
 • Konst-, teater- och filmhistoria
  - Allmän kulturorientering
 • Projektarbete
  - Planering, för- och efterproduktion, grupprocesser och kommunikation

I filmklassen delas ni in i filmteam där ni får pröva på olika kreativa nyckelroller i korta filmproduktioner. I dessa produktioner samarbetar ni tätt ihop med Skådespelarutbildningen, en del med Konstutbildningen och även med Manusutbildningen och Musikproduktion som båda är på distans. Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filminspelningar och får tillgång till varsitt redigeringsrum med senaste professionella redigeringsprogrammen för postproduktion. På skolan arbetar vi främst med Adobe Premiere och After Effects, men även med program som Logic Pro X och DaVinci Resolve. 

Vissa år har vi tillsammans med övriga kultur­utbildningar gjort studieresor till Berlin och besökt Berlinalen, en av de största film­festivalerna i Europa, och gått på konst­museer och andra sevärdheter. Det kan även tillkomma studiebesök på filmfestivaler i närområdet, till exempel Uppsala kortfilms­festival, Stockmotion, Cinema Queer, Tempo eller Stockholms film­festival. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

KURSENS MÅL ÄR ATT DU SKA 

 • kunna producera och gestalta egna filmer
 • utveckla ett visuellt berättarspråk 
 • förstå ljudets berättarfunktioner inom film
 • få kunskap om olika nyckelroller i en filmproduktion
 • lära dig olika tekniker och program för att klippa film
 • kunna använda ljus på ett berättande sätt 
 • få teknisk och estetisk kompetens för filmskapande
 • få kommunikativa färdigheter för att driva egna projekt
 • genomföra egna filmproduktioner.

Länk till kursen på skolans webbplats
https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar/filmutbildningen/