Skådespelarutbildning för scen och film

Ansökan stängd

Skådespelarutbildning för scen och film

Sigtuna folkhögskola

Ansökan stängd

Skådespelarutbildningen för film och scen vid Sigtuna folkhögskola erbjuder utveckling inom skådespeleri men också personlig utveckling inom områden som kommunikation, retorik och annan konstnärlig gestaltning.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år Två terminer

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig gymnasieskola och tidigare teatererfarenhet eller stort teaterintresse. För att bli antagen ska du komma till obligatorisk intervju på skolan eller Teamsintervju beroende på coronaläget.

Kostnader: Schablonavgift 1200 kr. Kommer att höjas. Uppdatering kommer på hemsida, senast vid intervju. Materialavgift 2000 kr/ termin.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Mia Peterson

Telefon: 08-592 582 82
E-post:
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se


Skådespeleri för film och scen 
I Skådespelarutbildningen tränas färdigheter såsom närvaro, lyhördhet, koncentration, riktning, handling, vilja och dramaturgisk medvetenhet. Du får arbeta med dramatiska texter, improvisationsteater, fysisk teater, röst- och andningsteknik, textanalys samt ett antal sceniska och filmiska produktioner. På skolans scen får du träna på scenskådespeleri, både i grupp och enskilt. På film får du träning i filmskådespeleri i filmprojekt med övriga kulturutbildningar.  

Utbildningen är ettårig och vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola, som vill utvecklas inom skådespeleri och som gärna arbetar i grupp. Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom film och/eller teater, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, får du en god inblick i skådespeleri för film och teater och förberedelser för vidare studier. 

Utbildningen erbjuder även utveckling inom kommunikation, grupprocesser och annan konstnärlig gestaltning. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som är nyttiga i många olika sammanhang. Vi har även gemensamma föreläsningar i kulturhistoria med de övriga kulturutbildningarna. 

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén. Det nära samarbetet med skolans övriga kulturutbildningar erbjuder unika möjligheter att skapa film och teater utifrån studerandes egna berättelser. 

Ingen vanlig teaterlinje 

Vår skådespelarutbildning är ingen vanlig skådespelarlinje. Hos oss samarbetar du mycket  med deltagarna på övriga kulturutbildningar. Du får arbeta med klassisk dramatik och med nyskrivna filmmanus från skolans deltagare. Du får övning i att ge och ta regi, både på scen och framför kameran. 

Teamwork och samarbete med olika upphovspersoner är grundläggande för allt professionellt skådespeleri. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är högre utbildning på teaterskola eller scenskola, att börja arbeta, eller att starta en egen teatergrupp med några av dina vänner. 

Kursinnehåll 

Antagningskrav 

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson. 
 • Fullständigt gymnasium. 
 • Ha fyllt 18 år. 
 • Obligatorisk intervju. 
 • Obligatorisk presentationsfilm. 

Kursmoment 

 • Samarbete och kommunikation 
 • Improvisation & scenisk närvaro 
 • Skådespeleri på film och scen 
 • Röst- och rörelseträning 
 • Kulturhistoria 
 • Repetitioner inför filminspelning och teateruppsättning 
 • Skådespelarens roll i filmarbetets förproduktion, produktion och efterproduktion 
 • Möten med publik i scenisk och filmisk framställning 
 • Regi, grupputveckling och ledarskap 

Efter avslutad kurs har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespelarens verktyg och tekniker i film- och teaterarbete. Samarbete och kreativa kontrakt tränas i alla produktioner. Skolans miljö och läge i Sigtuna erbjuder en rik variation av film- och teaterskapande. 

Vi gör intressanta studiebesök i Stockholm och Uppsala. Under läsåret ingår också flera teaterbesök och andra kulturevenemang. Gästlärare anlitas under läsåret inom olika specialområden. 

För att bli antagen ska du ha fullständigt gymnasiebetyg, gärna tidigare teatererfarenhet och stort teater- och kulturintresse. 

Studierna på Skådespelarutbildningen är heltids- och helårsstudier. 

 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningen ger en god inblick i skådespeleri och förberedelser för vidare studier. Ha utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespeleri i film- och teaterarbete.