Film - produktion och gestaltning

Ansökan stängd
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
Två terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullgjort gymnasium. Alla som fyllt 18 är behöriga att söka Filmutbildningen. Antagningsprov. Information får du god tid innan intervjun

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 9 jun 2023

Kostnader: Kostnader för försäkring, kopiering, IT-användning och f m-kaffe är 1.200:-/termin. Kommer att höjas. Uppdatering på hemsidan kommer senast i samband med intervju. Litteratur- och materialkostnad 3.500/termin.

Kontakt: Johan Syrén, kursansvarig

Telefon: 08-592 583 00

E-post:
johan.syren@sigtunafolkhogskola.se

Producera film och utforska ditt filmiska uttryck.

Film - produktion och GESTALTNING

Hos oss på Sigtuna folkhögskola får du möjligheten att skapa dina egna filmer och lära dig att producera film. I tätt samarbete med Skådespelarutbildningen och andra kulturutbildningar på skolan får du en fördjupa dig i filmisk gestaltning och filmproduktion och göra film av dina och andra kursdeltagares berättelser.

EN GRUNDLÄGGANDE FILMUTBILDNING 

Filmutbildningen ger dig praktisk och teoretisk kunskap om filmproduktion. Du lär dig att berätta med bild och ljud, och får såväl tekniska som estetiska och kommunikativa färdigheter för att genomföra dina filmiska visioner och projekt. 

Sigtuna folkhögskola är en kreativ mötesplats för flera olika konstarter. Ditt filmskapande kan utvecklas i samarbete med olika personer som har skilda erfarenheter, intressen och bakgrunder. Det huvudsakliga lärandet är praktisk-baserat – med många filmrelaterade övningar och flertalet korta filmprojekt – men varvas med både teori och kulturhistorisk orientering. Du får grunder för hela kedjan av en filmproduktion och lär dig hur en film blir till från idé till färdig produkt. 

För att gå utbildningen behöver du inte sysslat med film tidigare, men du bör ha ett brinnande intresse för film och filmproduktion. Efter utbildningen blir du väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att producera egna filmer, eller att starta en egen firma med några av dina vänner.

KURS­INNEHÅLL 

  • Filmfoto
    - Kamerateknik, bildkomposition och ljussättning
  • Filmljud
    - Ljudteknik, ljudläggning och mix
  • Filmklippning
    - Klipptekniker, VFX, organisation och berättande
  • Filmmanus
    - Skapa berättelser, dramaturgisk struktur, karaktärer, konflikter och dialog
  • Filmregi
    - Filmdramarturgi, regibearbetning och personregi
  • Konst-, teater- och filmhistoria
    - Allmän kulturorientering
  • Projektarbete
    - Planering, för- och efterproduktion, grupprocesser och kommunikation

I filmklassen delas ni in i filmteam där ni får pröva på olika kreativa nyckelroller i korta filmproduktioner. I dessa produktioner samarbetar ni tätt ihop med Skådespelarutbildningen, en del med Konstutbildningen och även med Manus och Musikproduktion på distans. Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filminspelningar och får tillgång till varsitt redigeringsrum med professionella redigeringsprogram för postproduktion. På skolan arbetar vi främst med Adobe Premiere och After Effects, men även med program som Logic Pro X och DaVinci Resolve. 

Vissa år har vi tillsammans med övriga kultur­utbildningar gjort studieresor till Berlin och besökt Berlinalen, en av de största film­festivalerna i Europa, och gått på konst­museer och andra sevärdheter. Det kan även tillkomma studiebesök på filmfestivaler i närområdet, till exempel Uppsala kortfilms­festival, Stockmotion, Cinema Queer, Tempo eller Stockholms film­festival. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

KURSENS MÅL ÄR ATT DU SKA 

  • kunna genomföra egna filmproduktioner, från manus till färdig film, i nära samarbete med skolans skådespelarlinje
  • få en teknisk såväl som teoretisk grund för filmisk gestaltning
  • utveckla ett filmiskt berättande och filmiska uttryckssätt
  • bredda förståelsen för filmhistoriska, samhälleliga, kulturella och etiska perspektiv på filmkonsten
  • utveckla insikter och färdigheter i kommunikation, kreativa processer och samarbeten mellan de olika konstnärliga funktionerna i team och ensemble.  

”Filmutbildningen passar både dig som satsar på att jobba med film och dig som bara är nyfiken på film” – Stina (tidigare deltagare på filmutbildningen) 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar/filmutbildningen/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/