Skådespelarutbildning för scen och film

Ansökan stängd
Skola:
Sigtuna folkhögskola
Plats:
Sigtuna - Stockholms län
Längd:
Två terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig gymnasieskola och tidigare teatererfarenhet eller stort teaterintresse. Du ska dessutom genomföra de uppgifter som aviseras via vår hemsida och delta i en obligatorisk intervju.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Schablonavgift 1200 kr. Kommer att höjas. Uppdatering kommer på hemsida, senast vid intervju. Materialavgift 2000 kr/ termin.

Kontakt: Mia Peterson

Telefon: 08-592 582 82

E-post:
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se

Ingen vanlig teaterutbildning 

Skådespelarutbildningen för film och scen. Utvecklas inom skådespeleri och som person inom kommunikation, retorik och annan konstnärlig gestaltning. 

Du tränar dina färdigheter i närvaro, lyhördhet, koncentration, riktning, handling, vilja och dramaturgisk medvetenhet. Du får arbeta med dramatiska texter, improvisationsteater, fysisk teater, röst- och andningsteknik, textanalys samt ett antal sceniska och filmiska produktioner. På skolans scen får du träna på scenskådespeleri, både i grupp och enskilt. På film får du träning i filmskådespeleri i filmprojekt med övriga kulturutbildningar. 

Hos oss arbetar du tillsammans med deltagarna på manusutbildningen, filmutbildningen och musik- och ljudproduktion. Du får lära dig skådespeleri både för att vara med i filmer och för att stå på scen och du får arbeta både med klassiska manus och med helt nyskrivna från manusutbildningen. Du får övning i att ge och ta regi, både på scen och framför kameran.

Teamwork och samarbete med olika upphovspersoner är grundläggande för allt professionellt skådespeleri. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är högre utbildning på teaterskola eller scenskola, att börja arbeta, eller att starta en egen teatergrupp med några av dina vänner.

Teaterträning

I utbildningens teaterträning ingår bland annat övningar i grupp och individuellt där färdigheter såsom närvaro, lyhördhet, koncentration, riktning, handling, vilja och dramaturgisk medvetenhet ingår. Detta tränas bland annat genom gestaltning av dramatiska texter, improvisations­teater, fysisk teater, röst- och andnings­teknik, text­analys samt ett antal sceniska och filmiska arbeten. Skådespelar­utbildningen samarbetar även med manus­utbildningen, film­utbildningen och musik- och ljud­produktions­utbildningen i ett antal olika produktioner där skådespeleri i de olika medierna film och teater utforskas.

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola, som har stort intresse av skådespeleri och som gärna arbetar i grupp. Utbildningen erbjuder utveckling inom skådespeleri men också inom kommunikation, grupprocesser och annan konstnärlig gestaltning.

Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom film och/eller teater, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, är utbildningen tänkt att ge en god inblick i skådespeleri för film och teater och förberedelser för vidare studier.

Utbildningen är ettårig, med möjlighet till ett projektår som påbyggnad. Det nära samarbetet med skolans övriga kulturutbildningar  ger oss unika möjligheter att skapa film och teater utifrån våra studerandes egna berättelser.

Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som dessutom är nyttiga i olika ledarskaps­sammanhang.

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén.

Stå på scen

På skolans scen får du både arbeta tillsammans med dina klasskamrater och träna dig på egna framföranden som monologer.

Teamwork och samarbete med olika upphovspersoner är grundläggande för allt professionellt skådespeleri. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är högre utbildning på teaterskola eller scenskola, att börja arbeta, eller att starta en egen teatergrupp med några av dina vänner.

Kursmoment 

  • Improvisation & scenisk närvaro
  • Fysiskt skådespeleri på film och scen
  • Röst- och rörelseträning
  • Teater- & filmhistoria
  • Repetitioner inför filminspelning och teateruppsättning
  • Skådespelarens roll i filmarbetets förproduktion, produktion och efterproduktion
  • Möten med publik i scenisk och filmisk framställning
  • Regi, grupputveckling och ledarskap

Efter avslutad kurs har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespelarens verktyg och tekniker i film- och teaterarbete. Samarbete och kreativa kontrakt tränas i alla produktioner. Skolans miljö och läge i Sigtuna erbjuder en rik variation av film- och teaterskapande. 

Vi gör intressanta studiebesök i Stockholm och Uppsala. Under läsåret ingår också flera teaterbesök och andra kulturevenemang. Gästlärare anlitas under läsåret inom olika specialområden. 

För att bli antagen ska du ha fullständigt gymnasiebetyg, gärna tidigare teatererfarenhet och stort teater- och kulturintresse. 

Studierna på Skådespelarutbildningen är heltids- och helårsstudier. 

 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningen ger en god inblick i skådespeleri och förberedelser för vidare studier. Ha utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespeleri i film- och teaterarbete. 

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar/skadespelarutbildningen/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/