Allmän kurs

Behörighetsgivande kurs Sigtuna folkhögskola
Ansökan stängd
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1-3 år Ett till tre år.
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs

Vill du bilda dig och utvecklas som människa och aktiv medborgare tillsammans med andra? Behöver du komplettera grundskola, gymnasiestudier, Komvux eller tidigare folkhögskolestudier? 



 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Har fyllt 18 år Har godkänd grundskola (då krävs 3 års studier på Allmän kurs) Behöver avsluta grundskolans sista år (4 års studier) Intervju på skolan är obligatorisk

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Kostnader för försäkring, kopiering, IT-användning och f m kaffe samt materialavgift är 2300 kronor för VT 2023. Kostnaderna för HT 2023 meddelas på hemsidan och i samband med intervjun. Du måste själv ha en bärbar PC samt eget SL-kort.

Kontakt: Annika Lindgren, kursansvarig

Telefon: 072-165 70 17

E-post:
annika.lindgren@sigtunafolkhogskola.se

ALLMÄN KURS

Allmän kurs är ett bra alternativ till gymnasiet och Komvux. Kursen startar både hösttermin och vårtermin och är en annan väg till gymnasiekompetens. Du kan också avsluta dina grundskolestudier på Allmän kurs. Folkhögskolan är en utbildningsform för vuxna, som ger dig stora möjligheter att påverka studierna. Vi arbetar i små grupper och i dialog med varandra.

På Allmän kurs fokuserar vi på de ämnen som ger grundläggande behörighet, det vill säga Svenska eller Svenska som andra språk, Engelska, Matematik, Samhällskunskap, Naturkunskap, Religion och Historia.

För att bli behörig till ett flertal högskoleutbildningar krävs förutom grundläggande behörighet också särskild behörighet i vissa ämnen.

Vi erbjuder särskild behörighet i: Engelska, Matematik, Samhällskunskap, Naturkunskap.

KURSINNEHÅLL

I våra kurser jobbar vi med aktuella, allmänbildande och viktiga frågor. Vi vill att du ska få chans att:

  • stärka ditt självförtroende
  • öka dina kunskaper och färdigheter
  • bli mer aktiv som medborgare
  • få behörigheter för fortsatta studier
  • öka dina chanser att få jobb

Vi gör intressanta studiebesök. Under läsåret får du också möjlighet att gå på teater och andra kulturevenemang.


LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN

Annika Lindgren undervisar i engelska, svenska och svenska som andraspråk. Hon är också med och undervisar tematiskt i samhällsorienterade ämnen och naturkunskap.

”Det som tilltalar mig med folkhögskolans pedagogik är idén om att lärande och folkbildning sker i en gemenskap. Den stimulerande och varierande undervisningen är också något som är väldigt speciellt för folkhögskola. Omvärldskoll och mänskliga rättigheter är en del av skolvardagen och att arbeta med sådana frågor som rör detta dagligen känns som en ynnest.”

”Jag gillar att skriva och sjunger och spelar även lite på fritiden. Jag bor med min familj och min hund i Sigtuna, vilket passar mig bra eftersom jag gillar små städer och naturligtvis för att det är så vackert och för att det andas spännande historia.”

Louise Janving är lärare på allmän kurs, där hon främst under­visar i svenska och livs­frågor.

”Jag har arbetat inom olika skol­former (gymnasium, Kom­vux, SFI, studie­förbund) men 2007 ramlade jag in i folkhögskole­världen och här vill jag vara!”

”På Sigtuna folkhög­skola har jag arbetat sedan 2012. För mig är mötet och samtalet med människor det viktigaste i folk­bildningen. Att vi lär av varandra – tillsammans.”

Catherine Lezilver är lärar- och elevassistent på Allmän kurs.

”2015 satte jag foten på Sigtuna folkhögskola för första gången. Då var jag studerande på AK (Allmän kurs) men vad jag inte visste då var att jag en dag skulle arbeta som lärarassistent på samma skola!”

”Jag är med under olika lektioner för både AK och Språkåret. Skulle vi inte ses under en lektion så kommer vi garanterat att ses under studieverkstadstid. På studieverkstan kan du jobba i kapp med uppgifter som du inte hunnit med hemma och jag finns där för att hjälpa dig om du behöver det.”

”Att studera på Sigtuna folkhögskola är det bästa beslutet jag tagit (förutom att tacka ja till jobbet då) Här fick jag upp ögonen för folkbildning, hur viktig den är och hur vi alla är en del av den. Vi har ju alla erfarenheter, mer eller mindre, att dela med oss av till varandra.”

Elwood ”Ludde” Overholt är lärare på Allmän kurs

”Jag försöker leva efter en credo skriven av Robert Fulghum (lite fritt översatt):”

  • Dela allting.
  • Spela schysst.
  • Slå inte.
  • Ställ tillbaka saker där du hittade dem.
  • Städa upp efter dig.
  • Ta aldrig saker som inte är dina.
  • Säg förlåt om du skadar någon.
  • Tvätta händerna. Ofta.
  • Spola.
  • Varma kakor och kall mjölk är bra för en.
  • Lev balanserat – lär dig lite och tänk lite och rita och måla och sjunga och dansa och leka och arbeta lite varje dag.
  • Ta en tupplur på eftermiddagarna.
  • Se upp för trafiken, håll händerna och håll ihop när man går ut i världen.
  • Uppmärksamma under. Så ett frö och se hur bladen växer uppåt och rötterna neråt utan att någon vet varför, men så är det.
  • Guldfiskar, hamstrar och vita möss till och med fröet dör. Det gör även vi.
  • Kom ihåg ett av de första orden man lär sig: TITTA!
  • Och en egen: Skratta!

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage Norrström, 22 år, går sitt tredje år på Allmän kurs på Region Uppsala folkhögskola. Men det var inte alls självklart att hon skulle söka sig till folkhögskolan. – I början satt jag ensam i ett grupprum under lunchen för jag vågade inte vara bland människor. Nu kan jag liksom stå och prata inför hela skolan. Alla stöttar varandra vilket jag tycker är jättehärligt.

Läs hela artikeln