Film - produktion och gestaltning

Profilkurs Sigtuna folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år Två terminer
 • Ansök senast:
  31 augusti
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Att göra film är den bästa filmskolan. Ett fullmatat år på heltid som riktar sig till dig som brinner för och vill lära dig alla aspekter av filmberättandet.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Ha fyllt 18 år. Fullständigt gymnasium. Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson. Obligatoriska arbetsprover. Obligatorisk intervju på plats eller via Teams.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Kostnader: Material- och schablonavgift. Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/filmutbildningen/

Kontakt: Alexander Onofri

Telefon: 08-592 583 00

E-post:
alexander.onofri@sigtunafolkhogskola.se

FILM – PRODUKTION OCH GESTALTNING

Från dag ett kommer du att få handfast under­visning i manus, regi, foto, ljud, digital redigering och inspelnings­ledning i form av seminarier, workshops och en stor mängd kortfilms­produktioner. Ni uppmuntras att ta kreativa risker och till­sammans med kamrater och lärare hitta de verktyg du behöver för att uttrycka er vision. Vi ställer berättandet i centrum. Ser och diskuterar film samt jobbar med story­telling, manus- och karaktärs­analys. Det är i berättelsen man hittar de väsentliga sammanhang som styr hur era filmer ska gestaltas, spelmässigt och visuellt.

Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filminspelningar och tillgång till redigeringsrum och ljudstudios. Eftersom alla hjälper till i arbetet med varandras filmer får ni pröva på alla yrkesroller och lära er hur de samverkar. Ni får skriva manus och regissera, ljussätta, filma, ta ljud, redigera och leda inspelningar. Tack vare vårt intensiva samarbete med folkhögskolans skådespelarutbildning får ni också stor erfarenhet av personregi och en unik inblick i skådespelarnas arbetsprocess. 

Vårt holistiska förhållningssätt innebär att ni lämnar utbildningen med en förståelse för varje enskild del av filmprocessen. Det gör er till mer kompetenta och flexibla filmarbetare oavsett vilken del ni blir mest förälskad i och väljer att satsa på.

UPPLÄGG

Utbildningen är ettårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna film- och teaterlärare med gedigen branscherfarenhet samt av gästande, yrkesverksamma filmarbetare. 

Vi har ett tätt samarbete med skolans skådespelar­utbildning. Vi har ofta workshops tillsammans i film- och tv-gestaltning och gör regelbundet kortfilmer ihop, från manus till färdig kopia. Filmerna visas på skolans biograf på regelbundna, festliga events som hela skolan deltar i. Under vårterminen förlängs tiden för förproduktion-, inspelning- och efterbearbetning av kortfilm.

Genom att delta i workshops och göra film från ax till limpa tillsammans med skådespelarna lär alla sig hur de olika yrkesrollerna kommunicerar på set och får uppleva samspelet mellan skådespeleri, regi och kamera. Hur skapar man de rätta förutsättningarna för en bra tagning? Hur får man det att spraka till mellan skådespelarna på duken? Vad ligger i replik? I gester? I blickar? I ljus? I ljud? I kamerarörelser?

Parallellt har ni regelbundet seminarier, lektioner och workshops i manus, filmfoto, ljud, klipp och inspelningsledning.

Det alldeles särskilda upplägget och det höga tempot på Sigtuna folkhögskolas filmutbildning ger dig ovärderlig rutin. Genom att få in filmskapandets metoder och tekniker i ”ryggmärgen” blir du flexibel, får inspiration och stöd av dina kamrater och kan växa som individ, filmare och konstnär.

FILMFESTIVALS­BESÖK

Vi besöker filmfestivaler, nu under vårterminen 2023 kommer vi exempelvis åka till Tammerfors filmfestival, en av de största och mest välbesökta i sitt slag i norra Europa där flertalet internationellt A-listade kortfilmer är i tävlan. Andra besökta festivaler är StockmotionCinema QueerTempo dokumentärfestival och Berlinalen.

GÄSTLÄRARE OCH FÖRELÄSARE

Till skolan kommer regelbundet yrkes­verksamma gäst­lärare som leder kurser och delar med sig av sina erfaren­heter. Hur är det att jobba med större produktioner? Hur arbetar de framför och bakom kameran? Hur tar man sig fram som kort­filmare? Mötena blir både en inspiration och en ”reality check”. Det är inte den enklaste branschen att ge sig in i, men en av de roligaste.

HUR SER DAGARNA UT?

Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, egna studier och film­inspelningar under särskilda omständig­heter, som till exempel kvälls­ljus. Utbildningen kräver att du satsar fullt ut och kan delta hel­hjärtat i alla våra kollektiva arbets­processer.

PASSAR DIG SOM…

Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folk­högskola och vill lära dig att göra film och utvecklas som berättare, som gillar inre och yttre utmaningar och är beredd att jobba i grupp i högt tempo.

LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN

Alexander Onofri är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Johan Syrén är sedan 2019 pedagog på Filmutbildningen. Han har en akademisk bakgrund i ämnen som filosofi, estetik och kommunikation, och har varit professionellt verksam som frilansare inom både film- och musikbranschen i över 15 år.

Minna Bolin har en master i filmmusik från KMH, men har även akademiska meriter som musiker och sångpedagog. Hon har en bred bakgrund inom musikens värld som både artist och filmmusikkompositör, och undervisar både på musik- och filmkurserna.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om film- och tv-skapande och hur de olika yrkesrollerna samverkar. Du har inblick i hur film- och tv-branschen fungerar. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom regi, foto, ljud, klipp, produktion eller om du vill dra igång med egna filmprojekt.

”Filmutbildningen passar både dig som satsar på att jobba med film och dig som bara är nyfiken på film” – Stina (tidigare deltagare på filmutbildningen) 

 

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln