Foto distans - grundutbidnig på 50%
Utbildningen passar dig som vill lära dig mer om kameran och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Här får du lära dig grunderna inom fotografering, arbeta praktiskt med att fotografera och får professionellt stöd.
DISTANSUTBILDNING
Den här fotokursen är på distans, vilket innebär att du deltar i undervisningen över internet. Vi arbetar med Microsoft Teams som verktyg. Allt som behövs för att använda Teams är egentligen en modern webbläsare, men för att delta i undervisningen i vårt ”virtuella klassrum” behöver du hörlurar till din dator, och det underlättar ännu mer om du har hörlurar med mikrofon.
VECKOVISA GRUPPSAMTAL
Utbildningen är mycket praktiskt inriktad och du som deltagare kommer varje vecka att få en ny spännande fotouppgift att lösa. Under året gång kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via Teams. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater på dina foton. Dessa samtal kommer att vara förlagda till torsdagar.
ARBETSMOMENT
Under läsåret kommer du bland annat att få grundläggande kunskap om:
-
Kamera och kamerateknik. Exempelvis, bländare/slutare och ISO, samt hur du ställer in din kamera semi-manuellt och manuellt.
-
Kompositionsregler och perspektiv.
-
Att arbeta i naturligt ljus. Du får också prova att göra en egen ljussättning hemma med enkla medel.
-
Dokumentärfoto (samt en titt på några kända fotografer och deras arbetssätt).
Några andra moment under kursen är:
-
Temafoto: Lär dig att fotografera teman som exempelvis ”förfall”, “gemenskap”, “ensamhet”.
-
Porträttfoto.
-
Fotografera events, exempelvis mässor, bröllop, födelsedagar.
-
Landskap och matfotografering.
-
Bildens språk, berätta med bilder i stället för ord.
MINIPROJEKT
Du kommer också att genomföra två “miniprojekt” under läsårets gång, som kommer att pågå parallellt med veckouppgifterna. Det ena projektet är ett gemensamt tema och i det andra projektet får du som deltagare välja ditt eget ämne som du vill fördjupa dig i. Tidigare kursdeltagare har exempelvis fotograferat djur, gatuliv i storstäder och sport. Under internathelgerna presenterar deltagarna sina bilder inför resten av klassen.
LÄRARE PÅ UTBILDNINGENEN
Jesper Jäger-Ärlestad är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.
Jonas Bredenfeldt har fotograferat sedan 1980-talet och arbetat med fotografi och/eller video i flera av sina yrken, samt som frilansande fotograf. Han är utbildad bland annat här på Sigtuna folkhögskola, dåvarande medieutbildningen med foto (på den analoga tiden), och på den utbildningens fördjupning. Han har också mångårig erfarenhet som lärare och kursledare.
Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter utbildningen kan du grunderna i fotografi. Du behärskar de tekniska bitarna och vet hur du ställer in din kamera manuellt. Du har breddat dina fotografiska färdigheter i praktik och teori samt har en ökad förståelse för bildens språk och hur man berättar med bild.
Om du redan är en van fotograf som förstår skärpedjup, slutartider, ISO-tal och hur du uttrycker dig i bild, kan utbildningen bli “tråkig” och inte ge dig någon särskild utmaning. Då kan Foto distans -påbyggnad passa dig bättre.