Foto Distans

Profilkurs, Distanskurs Sigtuna folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Distanskurs i fotografi ger grund­läggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ha fyllt 18 år. Fullständigt gymnasium. Fullständigt ifylld ansökan Obligatorisk presentationsfilm (instruktioner kommer via mejl). Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 31 maj 2024

Träffar:
3 obligatoriska träffar

Kostnader: Kostnader för internat, material- och schablonavgift. Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/foto-distans-grundutbildning/

Kontakt: Jesper Jäger-Ärlestad

Telefon: 08-59258300

E-post:
jesper.jager@sigtunafolkhogskola.se

Foto distans - grundutbidnig på 50%

Utbildningen passar dig som vill lära dig mer om kameran och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Här får du lära dig grunderna inom foto­grafering, arbeta praktiskt med att foto­grafera och får professionellt stöd.

DISTANSUTBILDNING

Den här fotokursen är på distans, vilket innebär att du deltar i under­visningen över internet. Vi arbetar med Microsoft Teams som verktyg. Allt som behövs för att använda Teams är egentligen en modern webb­läsare, men för att delta i under­visningen i vårt ”virtuella klassrum” behöver du hörlurar till din dator, och det under­lättar ännu mer om du har hör­lurar med mikrofon.

VECKOVISA GRUPPSAMTAL

Utbildningen är mycket praktiskt inriktad och du som deltagare kommer varje vecka att få en ny spännande foto­uppgift att lösa. Under året gång kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett grupp­samtal i mindre grupper via Teams. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får åter­koppling av din lärare och dina grupp­kamrater på dina foton. Dessa samtal kommer att vara förlagda till torsdagar.

ARBETSMOMENT

Under läsåret kommer du bland annat att få grund­läggande kunskap om:

 • Kamera och kamera­teknik. Exempelvis, bländare/slutare och ISO, samt hur du ställer in din kamera semi-manuellt och manuellt.

 • Kompositions­regler och perspektiv.

 • Att arbeta i naturligt ljus. Du får också prova att göra en egen ljus­sättning hemma med enkla medel.

 • Dokumentär­foto (samt en titt på några kända fotografer och deras arbetssätt).

Några andra moment under kursen är:

 • Temafoto: Lär dig att foto­grafera teman som exempelvis ”förfall”, “gemenskap”, “ensamhet”.

 • Porträttfoto.

 • Foto­grafera events, exempelvis mässor, bröllop, födelse­dagar.

 • Landskap och mat­fotografering.

 • Bildens språk, berätta med bilder i stället för ord.

MINIPROJEKT

Du kommer också att genomföra två “mini­projekt” under läsårets gång, som kommer att pågå parallellt med vecko­uppgifterna. Det ena projektet är ett gemensamt tema och i det andra projektet får du som deltagare välja ditt eget ämne som du vill fördjupa dig i. Tidigare kurs­deltagare har exempelvis foto­graferat djur, gatuliv i stor­städer och sport. Under internat­helgerna presenterar deltagarna sina bilder inför resten av klassen.

 LÄRARE PÅ UTBILDNINGENEN

Jesper Jäger-Ärlestad är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.

Jonas Bredenfeldt har fotograferat sedan 1980-talet och arbetat med fotografi och/eller video i flera av sina yrken, samt som frilansande fotograf. Han är utbildad bland annat här på Sigtuna folkhögskola, dåvarande medieutbildningen med foto (på den analoga tiden), och på den utbildningens fördjupning. Han har också mångårig erfarenhet som lärare och kursledare.

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter utbildningen kan du grunderna i fotografi. Du behärskar de tekniska bitarna och vet hur du ställer in din kamera manuellt. Du har breddat dina foto­grafiska färdigheter i praktik och teori samt har en ökad förståelse för bildens språk och hur man berättar med bild.

Om du redan är en van fotograf som förstår skärpe­djup, slutar­tider, ISO-tal och hur du uttrycker dig i bild, kan utbildningen bli “tråkig” och inte ge dig någon särskild utmaning. Då kan Foto distans -påbyggnad passa dig bättre.

 

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/