Musikproduktion Distans, år 2

Profilkurs, Distanskurs Sigtuna folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år 1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Utbildningen vänder sig till dig som vill utvecklas och fördjupa dina kunskaper om arrangering, inspelning, redigering, mixning och mastring i Logic Pro, låt­skrivning och film­musik. 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständigt gymnasiebetyg. Ha fyllt 18 år. Kunna spela ett eller flera instrument eller sång. Goda grundkunskaper i Logic Pro.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 9 jun 2024

Träffar:
4 obligatoriska träffar

Plats för kursen: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar/musikdistans-ar2/

Kostnader: Kostnader för internat, material- och schablonavgift. Läs mer: https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/musikproduktion-distans-ar2/

Kontakt: Henrik Johansson, lärare

Telefon: 08-59258300

E-post:
henrik.johansson@sigtunafolkhogskola.se

Du kanske redan har gått Musikproduktion på distans, år 1 vid Sigtuna Folkhögskola och vill nå ytterligare en nivå eller så producerar du redan musik på en viss nivå och vill utveckla dig vidare. 

PASSAR DIG SOM 

 • gör egen musik 
 • spelar ett eller flera instrument eller sjunger 
 • har bra grundkunskaper i Logic Pro och i musikproduktion (motsvarande Musikproduktion på distans, år 1)

Du läser på distans. Det betyder att huvuddelen av undervisningen sker på internet via MS Teams. Kursdeltagarna träffas även vid fyra tillfällen på plats på Sigtuna Folkhögskola. Du deltar i utbildningen i en gemensam webklass. Uppgifter delas ut regelbundet och du får handledning och undervisning via gruppsamtal på Teams. 

På kursen använder vi oss av Logic Pro som plattform för musikproduktion. Därför behöver du ha en Macdator och Logic Pro för att kunna gå kursen. Du behöver ha vana vid att jobba med Mac sedan tidigare. Kursen är studiemedelsberättigad via CSN. 

DELMOMENT

 • Fördjupning i programmet Logic Pro.

 • Låtskrivning och Filmmusikkomposition

 • Fördjupning i liveinspelning, redigering och mixning

 • Fördjupning i studioproduktion

ÖVRIGT INNEHÅLL

 • Studiebesök

 • Rättigheter vid uppspelning och utgivning av musik

 • Workshops i kompressortekniker, EQ

 • Trum- och rytmprogrammering

 • Sampling

KURSUPPLÄGG

Kursen pågår 39 veckor, ges på halvfart och är CSN-berättigande. En gång i veckan vid samma tid kommer vi ha ett grupp­samtal i mindre grupper via Zoom. Under dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får åter­koppling från dina grupp­kamrater och din lärare. Dessa samtal kommer preliminärt att vara förlagda till torsdagar. Vi gör uppe­håll under helg­dagar och lov.

Under våra helg­träffar på skolan passar vi på att jobba extra mycket praktiskt i grupp med till exempel studio- och live­inspelning, sampling och mik­tekniker. Materialet jobbar du sedan vidare med på egen hand eller i vissa fall till­sammans med en klass­kamrat.

I slutet av kursen har du möjlighet att djupdyka inom något av momenten i ett större enskilt projekt.

Varje läsår har vi fyra obligatoriska träffar på plats vid Sigtuna folk­högskola.

9-11 september 2023
21-23 oktober 2023 2024
10-12 februari 2024
8-9 juni 2024

LÄRARE PÅ UTBILDNINGEN

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Minna Bolin har en master i filmmusik från KMH, men har även akademiska meriter som musiker och sångpedagog. Hon har en bred bakgrund inom musikens värld som både artist och filmmusikkompositör, och undervisar både på musik- och filmkurserna.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När du har genomfört kursen kan du producera musik i Logic Pro på en mer avan­cerad nivå. Du behärskar de tekniska momenten och har lärt dig nya funktioner. Du vet hur du sång och olika instrument mikas upp i live- och studio­sammanhang och har lärt dig nya sätt att använda kompressor och EQ på. Du kan mixa och mastra på flera sätt och med nya tekniker och har lärt dig mera om låt­skrivning. Du har även fått prova på film­musik och lärt dig mer om de olika instru­menten i Logic. Du har också samplat egna ljud och använt dessa i kompo­sitioner. på egen hand spela in, redigera, mixa och mastra din musik. Du har gått på studie­besök och fått före­läsningar av proffs inom branschen. Efter genomförd kurs får du ett studieintyg.

Fler kurser inom: Musik Musik- och ljudteknik

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/

Ta chansen! Vill man skriva låtar, skriv låtar! Börja någonstans, alla måste börja någonstans.

Simon hann skaffa tre barn och jobba ett antal år inom läkemedelsindustrin innan han tog tag i sin dröm – att syssla med musik på heltid. Nu har det som skulle vara ett år på folkhögskoleutbildningen i musikproduktion förlängts till två.

Läs hela artikeln