Tycker du om att skriva? Vill du arbeta med människor? Vill du ha hela samhället som din arbetsplats? Bli skrivtolk!

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning

Träffar:
15 obligatoriska träffar
15 obligatoriska nätträffar

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet för högskolestudier, fullgod syn och hörsel samt mycket goda kunskaper i svenska. I antagningsprocessen ingår ett skrivhastighetsprov samt ett prov i svenska.

Kostnader: 800 kr per termin i serviceavgift

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 17 aug 2020 - 4 jun 2021

Kontakt:
Maria Laurin

Telefon: 070-635 47 98
E-post:
maria.laurin@sodertorn.fhsk.se

Som skrivtolk tolkar du simultant mellan talad och skriven svenska för personer som är hörselskadade eller döva. Du tolkar i många situationer, alla ställen där människor möts och behöver kommunicera är din arbetsplats.

Yrkesutbildningen till skrivtolk är på ett år. Under hela utbildningen tränar du din skrivhastighet på tangentbord (Qwerty). Du lär dig också att kommunicera med personer som blivit döva och hörselskadade som vuxna genom att använda tecken från det svenska teckenspråket (TSS).

I området tolkning övar du ditt språk och ditt skrivande. Teoretiska och praktiska kunskaper i tolkningsteknik, etik och teknisk utrustning ingår också, liksom åtta veckors praktisk färdighet. Under praktiken får du möjlighet att arbeta med en aktiv skrivtolk och får prova att göra egna tolkningar.

Observera att det i distansutbildningen ingår fysiska träffar. De obligatoriska kursträffarna sker antingen på Södertörns folkhögskola i Liljeholmen, Stockholm eller på Väddö folkhögskola i Norrtälje kommun. I vanliga fall har vi kursträffar varannan vecka men på grund av det speciella läget med Coronapandemin ses vi något mer sällan under läsåret 20/21.

Läs mer om utbildningen på skolans hemsida.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

God förmåga att tolka simultant från talad svenska till skriven svenska.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.sodertorn.fhsk.se/kurser/skrivtolk/