Teckenspråkstolk och dövblindtolk

Södertörns folkhögskola


Ansökan stängd

Tycker du om att arbeta med människor? Är du intresserad av språk och kommunikation? Vill du ha nya spännande arbetsplatser varje dag?
Bli teckenspråkstolk!

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Goda kunskaper i svenska, slutförd gymnasieutbildning (eller motsvarande) samt personligt brev

Kostnader: 800 kr i serviceavgift för viss datorservice, kopiering, internet och försäkring

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 17 aug 2020

Kontakt:
Carina Högberg

Telefon:
E-post:
carina.hogberg@sodertorn.fhsk.se

Utbildningen är upp till tre år lång. Redan från starten när du börjar lära dig teckenspråk introduceras översättningsövningar och tolkövningar. Under utbildningen får du också lära dig punktskrift och ledsagning av och för personer med dövblindhet.

Allt efter din förmåga och färdighet, kommer fokus i utbildningen att ligga på tolkning. Du kommer att arbeta i grupp och individuellt med rollspel och filmade tolksituationer för att lära dig tolkningsteknik och tolketik. Under utbildningen studerar du också svenska samt vetenskapliga perspektiv på språk och tolkning. Under förutsättning att samtliga moment är godkända får du ett utbildningsbevis efter avslutad utbildning. Utbildningen ger förutsättningar för att bli auktoriserad teckenspråkstolk.

Praktik under utbildningstiden

Praktik ingår också hos någon tolkförmedlare i Stockholm eller ute i landet, både veckolånga praktikperioder samt vissa kvällar och helger. Praktik kan också omfatta enstaka individuellt anpassade tillfällen, samt gemensamt i grupp.

Du får en dator

Eftersom du behöver en personlig dator som ska uppfylla vissa krav under hela utbildningstiden, så står skolan för att du får en dator som du sedan behåller om du slutför utbildningen.

Läs mer om utbildningen på skolans hemsida och välkommen med din ansökan.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Utbildningen leder fram till kunskaper och färdigheter som krävs för att tolka mellan svenska och svenskt teckenspråk samt för personer med dövblindhet.