Skrivtolk

Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning Södertörns folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs, Yrkesutbildning

Tycker du om att skriva? Vill du arbeta med människor? Vill du ha hela samhället som din arbetsplats? Bli skrivtolk! Här kan du läsa om Sveriges enda yrkesutbildning till skrivtolk.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet för högskolestudier, fullgod syn och hörsel samt mycket goda kunskaper i svenska. I antagningsprocessen ingår ett skrivhastighetsprov samt ett prov i svenska.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 17 aug 2022 - 7 jun 2023

Träffar:
6 obligatoriska träffar
30 obligatoriska nätträffar

Kostnader: 800 kr per termin i serviceavgift

Kontakt: Maria Laurin

Telefon: 070-635 47 98

E-post:
maria.laurin@sodertorn.fhsk.se

Tolka tal till text!

Som skrivtolk tolkar du simultant mellan talad och skriven svenska för personer som är hörselskadade eller döva. Du tolkar i många situationer, alla ställen där människor möts och behöver kommunicera är din arbetsplats.

Yrkesutbildningen till skrivtolk är på ett år. Under hela utbildningen tränar du din skrivhastighet på tangentbord (Qwerty). Du lär dig också att kommunicera med personer som blivit döva och hörselskadade som vuxna genom att använda tecken från det svenska teckenspråket (TSS).

I området tolkning övar du ditt språk och ditt skrivande. Teoretiska och praktiska kunskaper i tolkningsteknik, etik och teknisk utrustning ingår också, liksom åtta veckors praktisk färdighet. Under praktiken får du möjlighet att arbeta med en aktiv skrivtolk och får prova att göra egna tolkningar.

Observera att trots att utbildningen till största del är på distans, har vi några fysiska träffar under året. Vi har dessa inför uppstart, i mitten av terminen och till terminsavslutningen (gäller både hösttermin och vårtermin). De obligatoriska kursträffarna sker antingen på Södertörns folkhögskola i Liljeholmen, Stockholm eller på Väddö folkhögskola i Norrtälje kommun.

Läs gärna mer om utbildningen på skolans hemsida.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

God förmåga att tolka simultant från talad svenska till skriven svenska.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.sodertorn.fhsk.se/kurser/skrivtolk/

Fler kurser inom: Tolkutbildning Skrivtolk

Södertörns folkhögskola

Södertörns folkhögskola är en dagfolkhögskola som finns på två platser i Stockholms län. I Solna ges Allmän kurs för dig som vill ha gymnasiebehörighet. I Liljeholmen ges utbildning till teckenspråkstolk- och dövblindtolk samt en skrivtolkutbildning och flera kortkurser i teckenspråk bl.a. till föräldrar med döva barn, TUFF.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södertörns folkhögskola
Box 44055
100 73 Stockholm

Besöksadress: Årstaängsvägen 9, 117 43 Stockholm

Telefon: 08-500 207 50
E-post: info@sodertorn.fhsk.se
Webbadress: http://www.sodertorn.fhsk.se/