Kollage av läraren Erika Lundquist under en teckenspråkslektion samt tre personer vid ett bord som äter lunch och kommunicerar på teckenspråk.
Läraren Erika Lundquist under en teckenspråkslektion samt måltidsdiskussion på teckenspråk.

"Teckenspråket är en del av mig"

Svenskt teckenspråk är ett så kallat visuellt-gestuellt språk. Det bygger bland annat på sådant som handrörelser, ansiktsuttryck och munrörelser simultant. Men finns det dialekter även på teckenspråk och hur kommunicerar döva från olika länder med varandra? Här kan du läsa en kort intervju med Erika Lundquist, teckenspråkslärare på kursen Teckenspråk Bas på Södertörns folkhögskola i Solna.

Varför lärde du dig teckenspråk?

– Mina föräldrar är döva så vi har alltid pratat teckenspråk hemma. Men sedan i vuxen ålder bestämde jag mig för att läsa till svenska- och teckenspråkslärare och nu har jag arbetat som det i nästan 15 år och tycker fortfarande att det är lika roligt.

Vad är det med teckenspråk som intresserar dig?

– Teckenspråket är ju en del av mig, min vardag och mitt arbete. Det är ett fantastiskt språk och precis som alla språk har det en egen grammatik och struktur.

Finns det ”dialekter” inom teckenspråk?

– I teckenspråket finns det mer dialektala skillnader på ordnivå, alltså att tecken kan tecknas på olika sätt bland döva i olika delar av Sverige. Till exempel tecknas tecknet för APELSIN på lite olika sätt i norra och södra Sverige.

Finns det internationella teckenspråk?

– En vanlig fråga som många undrar! Alla språk utvecklas och sker genom kontakt människor emellan, varje land har sitt eget teckenspråk. Döva som träffas över landsgränser använder ibland internationella tecken som man har kommit överens om. På senare år har också det amerikanska teckenspråket blivit ett språk som många använder när människor från olika länder träffas.

Södertörns folkhögskola startar en ny kurs i svenskt teckenspråk. Kan du berätta lite om kursens innehåll och upplägg?

– Det är otroligt roligt att vi nu kan erbjuda nybörjarkurser i teckenspråk igen. Teckenspråk Bas – grundkurs i teckenspråk är en ettårig teckenspråksutbildning på halvtid i våra lokaler i Solna.

Kursen innefattar grunderna i teckenspråk med fokus på kommunikation och att de studerande, under avslappnade och trevliga former, ska få en inblick i döva- och personer med behov av teckenspråks historia, samhällsfrågor och vardag.

Vilka kan ha nytta av kursen?

– Alla! De som är nyfikna på språk, har ett behov av teckenspråk i sitt nuvarande eller framtida arbetsliv, eller själva har ett behov av teckenspråk av olika skäl. Alla är välkomna och man behöver inte kunna teckenspråk sedan innan! De som går kursen nu verkar uppskatta den mycket.

Läs mer

Är du nyfiken på att lära dig teckenspråk? Läs mer om Teckenspråk Bas – grundkurs i teckenspråkTeckenspråk Bas – grundkurs i teckenspråk - folkhogskola.nu eller på Södertörns folkhögskolas hemsida.