Allmän kurs distans

Behörighetsgivande kurs, Distanskurs Södra Stockholms folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
  • Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1-3 år Antalet år beror på din studiebakgrund.
  • Ansök senast:
    Löpande
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Vill du studera tillsammans med andra i en trygg och kreativ miljö men på distans? På Allmän kurs Distans studerar du på gymnasienivå med målet att nå grundläggande behörighet för högre studier.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du måste ha fyllt 18 år. Vi vill att du har studerat minst ett år på gymnasiet eller komvux

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 8 jan 2024 - 31 maj 2024

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men du betalar 1000 kr per termin för material

Kontakt: Johanna Isaksson

Telefon: 08-684 619 00

E-post:
ansokningar@sodrastockholm.se

Distanskursen passar dig som har ett eget driv och digital vana. En dag per månad sker fysiska träffar på skolan. Du måste ha studerat ett till två år på gymnasiet och ha godkänt i vissa behörighetsgivande ämnen för att bli antagen.

Kursinnehåll

Allmän kurs är till skillnad från komvux ett helt paket av kurser och ämnen. Det betyder att du följer undervisningen på heltid oavsett hur många ämnen du är godkänd i sedan tidigare. Du kan alltså inte välja bort ämnen men däremot kan du studera på den nivå du befinner dig på.

Allmän kurs Distans har samma innehåll som ordinarie Allmän kurs men med skillnaden att du får genomgångar, instruktioner, uppgifter och feedback från dina lärare via Google Meet och Google Classroom. Du kommer också att ha kontakt med dina klasskompisar för samtal och grupparbeten genom digitala verktyg. 

En gång per månad under en heldag sker fysiska träffar på skolan då du får möjlighet att träffa dina lärare och klasskompisar “på riktigt”. 

Gymnasiegemensamma ämnen

På Allmän kurs Distans studerar du så kallade “gymnasiegemensamma ämnen” vilka utgör grunden för grundläggande behörighet för fortsatta studier. Dessa ämnen är svenska, engelska, matematik, naturkunskap, samhällskunskap, religion och historia. 

Grundläggande och särskilda behörigheter

För att nå grundläggande behörighet för fortsatta studier behöver du uppnå godkänt resultat i följande gymnasiegemensamma kurser:

  • Svenska 1-3 (Yrkeshögskola enbart svenska 1)
  • Engelska 5-6 (Yrkeshögskola enbart engelska 5)
  • Ma 1b
  • Shk 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Historia 1a1
  • Religion 1

Många utbildningar på universitet och högskola kräver dessutom “särskilda behörigheter”. Det kan handla om exempelvis matematik 2b eller samhällskunskap 1a2. Vi kan hjälpa dig att uppnå vissa särskilda behörigheter men enbart i de ämnen som nämns ovan. Tillsammans med dig gör vi en studieplanering där vi tittar på vad som är rimligt för dig att hinna med under din tid på Allmän kurs. 

Tematiska studier

Vi erbjuder ämnesintegrerad undervisning eftersom vi ser att vissa frågor och kunskapsområden berör flera behörighetsämnen. Därför läser vi samhällskunskap, religion och naturkunskap i så kallade “teman”. Under en temaperiod studerar vi en fråga eller ett område ur flera perspektiv. Ett exempel på tema är “Arv och miljö” där vi studerar hur vi människor utvecklar våra egenskaper och livsförutsättningar utifrån ett naturvetenskapligt, historiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv. 

Mer än behörigheter

Studierna på Allmän kurs ger dig en bred allmänbildning som du kan ha nytta av i alla delar av ditt liv. Många som läst Allmän kurs säger att de fick med sig så mycket mer än ett intyg om grundläggande behörighet. De fick också ett sammanhang, möjlighet att utveckla nya förmågor, en tro på sig själva, verktyg för att bli mer delaktiga i samhället, vänner för livet och hopp inför framtiden. 

På Allmän kurs finns en stor mångfald av människor vad gäller ålder, bakgrund, livserfarenheter och livsmål. Det ser vi som en fantastisk möjlighet till lärande och nya perspektiv på livet. 

Schema och upplägg

Upplägget för Allmän kurs Distans är anpassat för att du ska kunna studera på antingen heltid (100%) eller deltid (75% eller 50%) beroende på vad som passar dig. Observera att deltidsstudier innebär längre studietid totalt för att uppnå grundläggande behörighet. 

Du kommer att ha obligatorisk lärarledd undervisning digitalt mellan 9.00 och 12.00 varje dag. Mellan 13.00 och 15.00 arbetar du självständigt men det finns alltid tillgång till lärare under eftermiddagen om du behöver hjälp. Kanske behöver du arbeta på eftermiddagen men har möjlighet att studera på kvällen. För att underlätta för deltagare som arbetar eller har familj kommer vi därför vara flexibla med deadlines för inlämningar. 

Hur länge behöver jag studera?

På Allmän kurs Distans kan du studera 1-2 år (vid heltidsstudier).  För att bli behörig att söka till högskola, universitet eller yrkeshögskola när du studerat på Allmän kurs behöver du följande:

  1. Godkänt i alla 10 gymnasiegemensamma kurser (7 kurser för Yrkeshögskola). Detta kallas “innehållskravet”. 
  2. Tre års studietid på gymnasienivå. Detta kallas “omfattningskravet.”

Hur söker jag?

Du ansöker via knappen ovan eller via vår hemsida. Glöm inte att bifoga intyg, betyg och personbevis. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

För att bli behörig att söka till högskola, universitet eller yrkeshögskola när du studerat på Allmän kurs behöver du följande:

  1. Godkänt i alla 10 gymnasiegemensamma kurser (7 kurser för Yrkeshögskola). Detta kallas “innehållskravet”. 
  2. Tre års studietid på gymnasienivå. Detta kallas “omfattningskravet.”

När du avslutat dina studier på Allmän kurs med godkänt resultat och uppnådd omfattning kommer du att få ett intyg som du kan använda när du söker till högre studier. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://sodrastockholm.se/kurser/allman-kurs-distans

Södra Stockholms folkhögskola

Södra Stockholms Folkhögskola är en mötesplats för dig som vill studera och utvecklas i en kreativ och skapande miljö. Vi möter dig med omtanke och engagemang.  I vår gemenskap är varje person unik och värdefull. Nya kunskaper och erfarenhetsutbyte mellan människor leder till ökad förståelse av sig själv och andra, respekt för varandra och en vilja till engagemang i samhällsutvecklingen.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Stockholms folkhögskola
Fågelviksvägen 18
145 53 Norsborg

Telefon: 08-684 619 00
E-post: info@sodrastockholm.se
Webbadress: http://www.sodrastockholm.se/