Allmän kurs - inriktning kultur, år 3

Ansökan stängd

Allmän kurs - inriktning kultur, år 3

Stadsmissionens folkhögskola

Ansökan stängd

Är du intresserad av kultur, samhällsfrågor och historia? Vill du läsa vidare inom humaniora? Då är allmän kurs med inriktning kultur, år 3, något för dig. Utbildningen kan ge dig som har ofullständig gymnasieutbildning grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år Beroende på tidigare studiebakgrund och arbetslivserfarenhet

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att börja Allmän kurs år 3 krävs två år motsvarande gymnasiestudier (ca 1600 GY-poäng).

Kostnader: 700 kr/termin. Täcker delvis material, lån av litteratur och kopiering mm. Vid skolstart erbjuds man att hyra bärbar dator av skolan.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 16 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:

Telefon: 08-684 23 508
E-post:
folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se


Allmän kurs med inriktning kultur år 3, ger dig fördjupad förståelse för kulturens betydelse för samhällsutveckligen. Vi tittar på konst, litteraur och arkitektur har betytt för människan. Förutom teoretiska studier får du använda dig av olika estetiska utryckssätt som måleri, foto och film. Kursen kräver inga förkunskaper när det gäller skapande uttryckssätt.

Läs ämnen i olika temablock

Du läser de flesta ämnen i temablock istället för att läsa varje ämne enskilt. Våra teman har handla om populärkultur, stadens offentliga konst och om hur bilder och berättelser kan påverka. Här får du arbeta med bland annat samhällsfrågor och historia. Du får pröva olika gestaltande uttryckssätt som skulptur, foto, film, färg och form, och att skapa en utställning.

Här får du arbeta med samhällsfrågor som rör både svenska och globala förhållanden, studera hur samhälle, konst och kultur förändrats och påverkat varandra under historien och i vår samtid.

Vid behov kan du läsa svenska som andraspråk. Du läser även engelska och matematik separat i nivåindelade grupper.

Studiebesök är också en viktig del av allmän kurs. Under det tredje läsåret brukar vi göra en studieresa som delvis bekostas av deltagarna själva.

Presentera med hjälp av olika tekniker

Du lär dig presentera dina kunskaper på flera sätt. Du får till exempel pröva på skulptur, foto, film, podcast, färg och form, och att skapa en utställning.

Gemensamma aktiviteter

Under året anordnas aktiviteter som studie- och teaterbesök, stadsvandringar, friluftsdag och temadagar. 

Allmän kurs ger behörighet till vidare studier

Allmän kurs på folkhögskola är en alternativ väg till behörighet inför fortsatta studier på högskola eller yrkeshögskola. När du börjar utformar du tillsammans med din mentor en studieplan på ett till två år, beroende på dina tidigare studier och tidigare arbetslivserfarenhet. Något som är utmärkande för studier på folkhögskola är lärande i mindre grupper och att du bidrar till undervisningen genom att delta i diskussioner och presentationer.

Antagningsvillkor och intyg efter avslutad utbildning

För att börja Allmän kurs år 3 krävs två år motsvarande gymnasiestudier (ca 1600 GY-poäng). 

När du avslutar dina studier får du ett intyg över de behörigheter du tagit samt ett omdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Intyget ger dig möjlighet att söka vidare till studier inom högskola, universitet eller yrkeshögskola och studieomdömet har betydelse vid antagningen.

Kostnadsfri utbildning som är studieberättigad

Studier på folkhögskola är avgiftsfritt, men vi tar ut en materialavgift varje termin. Avgiften täcker studiematerial, studiebesök, försäkring m.m. Beloppet för vårterminen 2021 är 700 kr, varav 300 kr delbetalas som en bekräftelse i samband med antagning. Skolan erbjuder möjlighet att hyra dator. 

Alla allmänna kurser på Stadsmissionens folkhögskola är CSN-berättigade.