Allmän kurs - årskurs 1-2

Behörighetsgivande kurs Stadsmissionens folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år Beroende på tidigare studiebakgrund och arbetslivserfarenhet
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Kursen vänder sig till dig som inte är klar med gymnasiet. Du studerar samhällskunskap, religion, naturkunskap, svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: År 1: För dig som inte gått gymnasium eller folkhögskola tidigare. År 2: För dig som har 1 års gymnasiestudier eller motsvarande, alternativt avslutad grundskola och minst 2 års arbetslivserfarenhet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 17 aug 2022 - 14 jun 2023

Kontakt: Uppgift saknas

Telefon: 08-684 23 508

E-post:
folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se

Behörighet till vidare studier

Allmän kurs på folkhögskola är en alternativ väg till behörighet inför fortsatta studier på högskola eller yrkeshögskola. När du börjar utformar du tillsammans med din mentor en studieplan på ett till tre år beroende på dina tidigare studier och tidigare arbetslivserfarenhet. 

På Stadsmissionens folkhögskola studerar du först allmän kurs år 1 och 2 för att sedan välja inriktning social eller kultur under år 3.

Mindre grupper, teman och presentationstekniker

Utmärkande för studier på folkhögskola är lärande i mindre grupper och att du bidrar till undervisningen genom att delta i diskussioner och presentationer. Du läser de flesta ämnen i temablock istället för att läsa varje ämne enskilt. Våra teman kan handla om populärkultur och medier, stadens offentliga konst och om hur bilder och berättelser kan påverka. Här får du arbeta med samhällsfrågor som rör både svenska och globala förhållanden, studera livsåskådningar, världsreligioner och Sveriges historia. Vid behov kan du läsa svenska som andraspråk. Du läser även engelska och matematik separat i nivåindelade grupper.

Exempel på genomförda teman:

Makt & Påverkan – En studie om makt ur flera perspektiv. Studiebesök i tingsrätt och riksdag. Gestaltningen blev att skriva en egen riksdagsmotion i ett ämne som engagerade en och framföra i en låtsad plenisal.

Bostad – Vi läste om bostäder historiskt och olika boendeformer idag. Studiebesök på arkitekturmuséet, ArkDes, på Skeppsholmen där vi testade att göra en egen stadsplanering. Som gestaltning och presentation, så skapade vi i grupp, tittskåp av kartong där vi konstruerade och inredde ”vår drömetta” enligt vissa givna förutsättningar.

Övriga aktiviteter

Flera gånger varje termin träffas skolans deltagare och personal för en gemensam samling med uppträdanden eller ett föredrag. Under året anordnas också aktiviteter som studie- och teaterbesök, stadsvandringar, friluftsdag och temadagar.

Närvaro

Att studera hos oss förutsätter ett aktivt deltagande under lektionerna. Studierna på folkhögskola kräver 80% närvaro för att få ett godkänt studieår. Om närvaron understiger det kan det innebära att du inte kan tillgodoräkna dig tiden du har studerat. Det kan också påverka dina möjligheter att få studiemedel i framtiden. 

Antagningsvillkor och intyg efter avslutad utbildning

För att börja Allmän kurs år 1 bör du vara klar med grundskolan. För att börja år 2 bör du ha motsvarande 1 år gymnasiestudier (ca 800 GY-poäng och/eller minst ett års dokumenterad arbetslivserfarenhet på heltid). För dig som har kommit till Sverige i vuxen ålder, bör du vara klar med de första två delkurserna i svenska som andra språk - grund, alternativt ha motsvarande kunskaper i svenska språket. Du måste fylla lägst 18 år under 2022. 

När du slutar får du ett intyg över de behöigheter du tagit. Intyg ger dig möjlighet att söka vidare till studier inom folkhögskola och övrig vuxenutbildning.

Kostnadsfri utbildning som är studiemedelsberättigad

Studier på folkhögskola är avgiftsfritt, men vi tar ut en materialavgift varje termin. Avgiften täcker studiematerial, studiebesök, försäkring m.m. 

Alla allmänna kurser på Stadsmissionens folkhögskola är CSN-berättigade. 

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Stadsmissionens folkhögskola

Vi erbjuder Allmän kurs för dig med ofullständig grundskole- eller gymnasieexamen. Du kan välja mellan olika inriktningar: Social, Kultur eller distans med samhällsinriktning. Du studerar mellan 1 och 3 år beroende på tidigare studiebakgrund. Vi har också svenska med inriktning restaurang, som är en SFI-utbildning. Vi erbjuder även en distanskurs i skrivande på halvfart, Skriv för att nå ut! som ger grundläggande kunskaper om hur text och bild kan användas i opinionsbildning.

Läs mer om skolan

Postadress:
Stadsmissionens folkhögskola
Gustavslundsvägen 151G
167 51 Alvik

Besöksadress: Gustavslundsvägen 151G

Telefon: 08-684 23 508
E-post: folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se
Webbadress: https://www.stadsmissionen.se/folkhogskola

Vi får hjälp att nå våra mål och det känns jättebra

Hiba och Samia går Allmän kurs på både grund- och gymnasienivå på en folkhögskola i Biskopsgården i Göteborg. Båda har tidigare testat andra utbildningsformer men trivs på folkhögskola där de får utforska flera ämnen samtidigt i en gemensam grupp.

Läs hela artikeln